Exact, pana abia acum un deceniu, romanii au considerat batrana Dacie comunista un gunoi bun de dus la REMAT, fara valoare, numai cu amintiri neplacute. Brusc, totul s-a schimbat si acum rablele de odinioara au devenit adevarata bijuterii de colectie.
Prima Dacie 1300 fabricata vreodata, cu seria de sasiu 0001, a ajuns la fier vechi si a fost in totalitate distrusa. Prima Dacie 1100 exista parca in colectia ACR. Modele prototip, Dacii 1300 papuc, Estafette, multe modele de Dacia 2000, Sport-uri cu usa scurta, Dacia 1100S si altele, toate au ajuns la gunoi. Iar urmatoarele modele mai noi… chiar nu mai conteaza. Cert este ca romanii s-au trezit mult prea tarziu sa-si iubeasca masina populara comunista, pentru ca in clipa in care s-au trezit sa-si omagieze si sa-si resusciteze masinile vechi, era deja prea tarziu.
Totul a inceput cu Dacia 1100, o copie 1:1 de Renault 8. A urmat Dacia 1300, o copie 1:1 de Renault 12. Dupa care Oltcit, copie de Citroen Visa si asa mai departe.
Pana acum vreo 10 ani nu existau pasionati ai marcii Dacia. Toti le duceau la fier vechi, iar dupa ce a pornit programul Rabla, la REMAT ca sa-si ia tichetul valoric pe ele. Asa au ajuns la fier vechi Dacii 1302, 2000, 1300 frantuzesti, 1303, Estafette, dar si modele mai rare ulterioare. Au ajuns sub ghearele nemiloase ale Rematului Dacii cu sub 1000 de kilometri la bord, suprasaturate de piese frantuzesti, fabricate in 1969-1970, pentru care azi unii ar fi dispusi la mari sacrificii… Nimeni nu vedea valoarea si frumusetea dincolo de masina comunista.
Ce puteai sa faci cu Dacia bunicului gasita in hambar, la tara, cu 235 de kilometri la bord si cu folia inca pe scaune? Nu o cumpara nimeni, valora doar greutatea sa la fier vechi. Inmatricularea cu numere noi costa mult, reparatia nu merita, toata lumea visa la masini aduse de afara cu aer conditionat, toata lumea dorea siguranta, performanta… Dacia avea o singura soarta: tomberonul.
Au inceput, usor-usor, sa apara cluburi dedicate vehiculelor istorice. Legea insa nu permitea certificarea unei masini ca fiind vechiul istoric, decat daca trecusera 30 de ani de la scoaterea modelului din productie. Adica daca Dacia 1300/1310, a fost scoasa din productie in 2003, pasionatii mai aveau de asteptat mult si bine. Asa ca nici valoare de masina istorica nu avea Dacia romaneasca, mii de exemplare luand tot drumul casatului…
Cu toate astea, au existat cativa nostalgici care au tinut piept multimii si au inotat impotriva curentului. Si au reusit sa salveze cateva Dacii de la fier vechi. Unii le-au mostenit si au avut grija de ele, altii le-au cumparat pe nimica toata si le-au readus la starea initiala. Doar pentru ca aveau, undeva, in sufletul lor, un gram de pasiune si dorinta de a nu lasa timpul sa treaca peste istoria auto a Romaniei.
Dupa care, decizia care a salvat Daciile de la un dezastru total, a venit: ca sa omologhezi masina ca vehicul istoric, nu mai trebuie sa treaca 30 de ani de la scoaterea din productie a modelului, ci de la data cand a fost fabricata. Practic, daca aveai o masina cat de cat originala mai veche de 30 de ani, o treceai ca masina istorica si scapai de impozit. Acesta a fost declicul care i-a facut pe multi iubitori de masini vechi sa-si cumpere o Dacie.
Daciile sunt ieftine, chiar daca sunt primele modele 1100 sau 1300. Gaseai exemplare originale cu putini kilometri, la 2000-3000 de lei. Practic, Dacia a fost si inca este cea mai ieftina masina retro pe care o poti cumpara in Europa. Sau chiar in lume… Oamenii cu bani nu s-ar sinchisi sa salveze o Dacie de la fier vechi, oamenii cu bani salveaza cate un Jaguar, un Mustang, un DeTomaso, iar cei foarte bogati un Ferrari, Alfa Romeo sau Rolls-Royce.
Dar nu trebuie sa uitam ca nici in 1980, Dacia nu era pentru oamenii cu bani. Si nu este nici acum, cand a renascut ca Pasarea Phoenix. Pasionatii cu buget redus au ales sa readuca la viata cate o Dacie pentru ca este ieftin. Si, starniti de posibilitatea de a le face vehicule istorice, au aparut in ultimii ani peste 1000 de pasionati la nivel national care si-au achizitionat cel putin o Dacie. Evident, chiar daca vorbim de o masina ieftina si accesibila, nivelurile sunt si aici diferite: cei mai instariti au ales masini frantuzesti din primele modele fabricate, anii 1969-1970, iar cei cu buzunare mai mici, masini romanesti, anii 1974-1980. Unii se chinuie sa le tina originale, cu piese numai din 1969, daca masina e din acel an, altii monteaza ce gasesc…
Exista acum asociatii si cluburi dedicate vehiculelor Dacia clasice. Se fac intalniri anuale, exista chiar si o sectie speciala la Retromobil. Astazi sunt sute de Dacii cu atestat de vehicul istoric, iar de la an la an numarul lor creste. Au aparut chiar si modele mai rare salvate de la moarte sigura, cum ar fi dubita Estafette sau modele papuc Dacia 1302. Toate sunt reconditionate si primesc din nou stralucirea de acum 50 de ani.
Doar ca, nimeni in lumea asta nu colectioneaza si nu va colectiona un model de masina copiat dupa altul.
Sursa: 4tuning