Portul Constanța- hub multimodal pentru dezvoltarea regională și partener strategic al porturilor de pe Dunăre

Ministrul Transporturilor, Lucian Șova, a participat miercuri, 6 iunie a.c., la Conferința la nivel înalt „Portul Constanța- hub multimodal pentru dezvoltarea regională și partener strategic al porturilor de pe Dunăre”, desfășurată la Bruxelles. Evenimentul, organizat în premieră, a urmărit să evidențieze rolul Portului Constanța și al Dunării pentru economia europeană.

Discuțiile au vizat dezvoltarea unui sistem de transport modern și sustenabil, având în vedere că navigația pe Dunăre reprezintă una din cele mai curate alternative și este crucială în implementarea obiectivelor care țin de multimodalitate.
În intervenția sa în cadrul conferinței, ministrul Lucian Șova a vorbit despre dezvoltarea sectorului românesc al Dunării. Ministrul Transporturilor a subliniat rolul important pe care România îl poate avea în realizarea unui sistem de transport modern și importanța Portului Constanța în creșterea eficienței sistemului european de transporturi prin încurajarea dezvoltării comerțului intra și extracomunitar.
În cadrul evenimentului a fost semnat un protocol de colaborare între porturile Constanța și Anaklia, din Georgia. Acesta vizează dezvoltarea traficului de mărfuri, prin revitalizarea conexiunilor directe între România și Georgia. România și Georgia reprezintă o punte între Europa și Asia, prin intermediul Mării Negre.

Portul Constanța este gazda celui mai mare terminal de containere din Marea Neagră și este situat strategic la gura Canalului Dunăre-Marea Neagră, dar și pe „Drumul mătăsii”.

Conferința la nivel înalt a fost organizată de Administrația Porturilor Maritime Constanța și ProDanube Internațional, împreună cu europarlamentarul Claudia Țapardel. La lucrari au participat, alaturi de ministrul roman al transporturilor, directorul general al CN APM SA, domnul Nicolae Dan Tivilchi, secretarul de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, domnul Ionel Minea, președintele Pro Danube International, domnul Manfred Seitz, președintele Constanța Port Business Association, domnul Viorel Panait, directorul general adjunct al DG Move, doamna Maja Bakran Marcich, alti reprezentanți ai Parlamentului European și ai Comisiei Europene, precum și reprezentanți ai industriei portuare, ai transportului pe căile navigabile interioare și ai asociațiilor economice.

http://www.ctnews.ro/front-comun-la-bruxelles-pentru-cauza-portului-constanta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × five =