<..." />

Planul de luptă al ministrului Chiţoiu împotriva evaziunii fiscale

Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, propune o serie de măsuri fiscale, care să fie aplicate în prima jumătate a acestui an, să combată evaziunea şi să aducă mai mulţi bani la buget. foto

Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) este o măsură necesară, dar nu suficientă pentru combaterea evaziunii fiscale, consideră Daniel Chiţoiu, care îşi propune să aplice în următoarea perioadă mai multe măsuri care să aducă încasări mai mari la bugetul statului. Ministrul Finanţelor a declarat, pentru Agerpres, că va lua în următoarele luni o serie de măsuri de natură legislativă privind interpretarea şi îmbunătăţirea legislaţiei fiscale, astfel încât acestea să ducă la stârpirea evaziunii. 

Vă prezentăm mai jos principalele măsuri vizate:

 – Modificarea sistemului de penalităţi. Firmele care nu declară sau declară eronat în mod intenţionat obligaţiile fiscale vor fi penalizate cu 20%- 50% din suma nedeclarată. Procentul de penalizare va fi aplicat în funcţie de valoarea sumei nedeclarate, iar măsura va fi promovată până la finalul acestei luni.

 – Bonificaţii pentru plăţile în avans. Cei care vor plăti în avans impozitele şi taxele vor primi bonificaţii de 5%-10%, după modelul bonusului acordat la plata în avans a impozitelor şi taxelor locale. De exemplu, bonus pentru impozitele plătite de PFA sau impozitele pe chirii.

– Plafoane pentru plăţile în numerar. Plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către alte companii sau persoane fizice va fi redus de la 10.000 de lei la 5.000 de lei pe zi. Măsura ar putea fi implementată până la sfârşitul lunii februarie.

– Îmbunătăţiri la rambursarea TVA. Plafonul pentru rambursările de TVA fără control fiscal prealabil va fi dublat, de la 10.000 de lei la 20.000 de lei, iar firmele vor trebui să declare electronic detaliat vânzările şi cumpărările pentru o verificare mai bună în cazul deconturilor de TVA. Măsura ar putea fi adoptată până la finalul acestei luni.

– Mai multe detalii în formularul 394. Declaraţia 394 pentru TVA va fi modificată, în sensul detalierii, iar jurnalul de vânzări şi cumpărări din contabilitatea firmei va fi declarat şi în formularul 394, astfel încât organele fiscale să poată face verificarea electronic, iar inspectorii fiscali să nu mai fie nevoiţi să meargă pe teren.

– Case de marcat cu jurnal economic. Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie. Sistemul va fi implementat în etape. (Adevărul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − one =