Premi..." />

Plamen Oreşarski a anunţat formarea noului guvern bulgar

Premierul desemnat al Bulgariei, Plamen Oreşarski, propus de Partidul Socialist, a anunţat că a format un guvern de experţi şi politicieni în principal de stânga. foto

Oreşarski, fost ministru de finanţe în vârstă de 53 de ani, se bucură de susţinerea Partidului Socialist, dar şi a Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (partidul minorităţii turce din Bulgaria). Împreună, cele două formaţiuni politce au 120 din cele 240 locuri în parlament, ceea ce înseamnă că guvernul lui Oreşarski are nevoie de un singur vot pentru a trece de legislativ. Ultranaţionaliştii de la Ataka au lăsat să se înţeleagă că nu intenţionează să blocheze alegerea guvernului. 

Potrivit guvernului prezentat succint luni, guvernul de la Sofia va avea doi vicepremieri: unul, în persoana lui Zinaida Zlatanova, care a coordonat Reprezentanţa Comisiei Europene la Sofia, iar numele celuilalt nu a fost încă dezvăluit. Zlatanova, care va avea portofoliul Justiţiei, se va ocupa de domeniile justiţiei, afacerilor interne şi gestionării fondurilor europene. Celălalt vicepremier, al cărui nume va fi făcut public abia peste o luna, va conduce ministerul Economiei.

Potrivit novinite.com, portofoliul Finanţelor îi va reveni lui Petar Chobanov, iar cel al Externelor va încredinţat europarlamentarului Kristian Vighenin (37 de ani). Postul de ministru de interne va fi ocupat de Ţvetlin Iovcev (49 de ani), care până la 17 mai a ocupat postul de şef al cabinetului preşedintelui Rosen Plevneliev… citește tot pe www.adevarul.ro

În total, guvernul lui Oreşarski va avea 17 ministere. Este de aşteptat ca noul executiv să fie supus votului parlamentului în cursul zilei de marţi. Marţi dimineaţă, Oreşarski urma să prezinte preşedintelui Rosen Plevneliev proiectul de guvern şi apoi, cel mai probabil, va avea loc o şedinţă extraordinară a parlamentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 2 =