Nu trebuie să fi citit o grozăvie de cărţi sau să ..." />

PELERINAJUL

Paşii pelerinului-trepte ale anevoiosului urcuş duhovnicesc…

Dr. Dragoş Andrei Ignat (Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”)

Nu trebuie să fi citit o grozăvie de cărţi sau să priveşti la toate programele tv pentru a realiza că oamenii călătoresc şi că au făcut-o din colbura veacurilor. Unii  îşi fac un crez, alţii un titlu de glorie sau de mândrie din aceasta. Unii merg în călătorii religioase. Dar alţii… Alţii sunt cei ce caută cu sufletul…

„Fecioarele înţelepte” care au păstrat untdelemn în candele pentru sosirea Mirelui se mântuiesc din aceste călătorii, pe care le numim cu sufletul şi cu inima pelerinaje.

Sunt atâtea Locuri Sfinte în care ne putem vindeca rănile păcatelor – Ţara Sfântă, Sfântul Munte, Pecerska, Peştera Sfântului Andrei din Dobrogea, Prislop, Petru Vodă, Iaşii, Bucureştii, Aiudul etc.

Cu autovehiculul, cu trenul, cu avionul, mai ales per pedes apostolorum folosul duhovnicesc sporeşte – având  frică de Dumnezeu, credinţă şi dragoste. Aşa fiind, să-l iertăm pe aproapele nostru, iar împreună să cântăm:

HRISTOS A ÎNVIAT!

Destinația omului e Dumnezeu.Destinul nostru este Învierea!

Dr. Daniel Mazilu (ARTRI)

După moarte, viețile câtorva dintre noi devin „biografii”, cele mai multe sunt completamente uitate, iar puține rămân înscrise în paterice și în proloage, ca „aghiografii”.”Generațiile neamului omenesc peregrinează prin istorie precum caravanele prin deșert”, spunea un filosof.

Din scrierile istoricilor aflăm cât de anevoioase pot fi drumurile vieții. Unde se termină acestea – nici filosofii și nici istoricii nu o pot spune. Dar unde tac și unii, și alții vorbește Dumnezeu, de la Care aflăm că viața nu se termină odată cu moartea.

Atunci iau sfârșit doar eforturile trupești ale călătorilor. Călătoria merge mai departe. Destinația omului e Dumnezeu. Destinul nostru este Învierea. Pentru generațiile prezente, captive în monden sau în digital, drumul spre casa unui om ilustru e o călătorie rarisimă.

Cel spre racla unui sfânt (pelerinajul) este o minune. În toate călătoriile accentul cade pe peisaje și uneori pe personalități. Călătoria ne ține, așadar, într-un afară. De-a lungul unui pelerinaj totul se repliază.

În fața atenției, peisajele sunt înlocuite de stările lăuntrice, iar personalitățile de chipul tainic al persoanei. Rugăciunea din Săptămâna Mare să ne fie un pelerinaj, iar cântările Învierii – Calea adevăratei bucurii!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 5 =