Plenul Parlamentu..." />

PE a dezbătut asupra politicii spaţiale a UE

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a dezbătut regulamentul privind implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit.

Vicepreședintele Comisiei de Transport si Turism Adriana Țicău, membru in Comisia de Industrie, cercetare si energie din Parlamentul European si raportor din partea grupului S&D pentru acest regulament, a salutat acordul dintre Parlament si Consiliu, privind GNSS.

„O sumă maximă de 7 miliarde de euro se pune la dispoziția programelor europene de radionavigație prin satelit EGNOS și Galileo, din bugetul general al Uniunii, pentru perioada 2014 ‑ 2020”, a spus europarlamentarul român.

Utilizarea sistemelor de radionavigație prin satelit depășește cu mult frontierele naționale ale statelor membre, iar serviciile oferite prin intermediul acestor sisteme contribuie la o gamă largă de servicii si activități sociale si economice.

Multe sectoare economice, in special Transporturile, Telecomunicațiile, Agricultura si Energia, dar si Serviciile de urgenta, Politia, Sistemele de gestionare a crizelor sau de gestionare a frontierelor utilizează tot mai mult sistemele de radionavigație prin satelit.

Adriana Ţicău: „Este important ca Uniunea să sprijine dezvoltarea de aplicații si servicii bazate pe sistemele GNSS. Acest lucru va permite cetățenilor Uniunii să beneficieze din plin de avantajele ce decurg din sistemele de radionavigație prin satelit, asigurându-se, totodată, menținerea încrederii populației in programele Galileo si EGNOS„.

Acordul la care s-a ajuns intre Parlament si Consiliu stabilește, pe langa bugetul pentru Galileo și EGNOS, si un nou cadru de guvernanță, ce definește clar rolul Comisiei, al Agenției GNSS și al Agenției Spațiale Europene. Totodată, se stabilesc noi norme privind achizițiile publice si condiții corecte de concurență.

Ţicău a subliniat că „acordul reprezintă un pas înainte in realizarea unui sistem european de navigație prin satelit independent, precis și fiabil, oferind soluții practice pentru industria europeană, pentru răspunsurile in caz de dezastre, pentru siguranța in Transporturi, protecția mediului și serviciile publice”.

Europarlamentarul a atras atenția că „trebuie sa asiguram acoperirea geografica a serviciilor oferite de sistemele EGNOS si Galileo pentru întreg teritoriul UE, înainte de a extinde acoperirea geografica către alte regiuni ale lumii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 5 =