PE acceptă suspendarea taxei pe emisiile de CO2 pentru zborurile cu destinaţia în afara UE

Comisia pentru Mediu Înconjurător a Parlamentului European (PE) a avizat favorabil propunerea Comisiei Europene de a se suspenda timp de un an directiva europeană cu privire la comerţul cu certificate pentru emisiile de CO2 în cazul zborurilor dintre Uniunea Europeană şi statele terţe, dar aceasta va continua să se aplice pentru zborurile în interior UE, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. foto

Dar pentru ca propunerea votată de PE să devină efectivă trebuie ca până pe data de 30 aprilie să se ajungă la un acord cu statele membre. Această suspendare a Emission Trading Scheme – ETS în transportul aerian este menită să favorizeze încheierea unui acord internaţional pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. 

În perioada când respectiva directivă europeană va fi suspendată, companiile aeriene nu vor mai plăti taxa pe emisiile de CO2 pentru zborurile cu plecarea sau destinaţia în afara UE, calculată pe baza cantităţii de CO2 emisă de avioane în atmosferă.

Măsura UE de a taxa emisiile de CO2 în transportul aerian a intrat în vigoare în luna ianuarie 2012, dar este intens criticată de ţări precum SUA, India, China, Mexic, Brazilia sau Rusia, aceasta din urmă ameninţând de mai multe ori cu măsuri de retorsiune împotriva companiilor aeriene europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − 4 =