L-am ..." />

Pavel Chirilă: Românii – cea mai bolnavă națiune din Europa

L-am cunoscut pe doctorul Pavel Chirilă în cabinetul lui simplu, de la Clinica Naturalia din Voluntari, înconjurat de icoane și pacienți. Unii, nervoși că erau nevoiți să aștepte prea mult,mai apărusem și eu. Mai ales că trebuie să se programeze cu două-trei luni înainte. Oameni de toate vârstele, inclusiv copii, veniți din toată țara ca la izvorul cel viu. În preajma lui simți liniștea și căldura unui eremit, chiar când vorbește despre suferințele românilor. Vraciul trăitor fără de-arginți.

Am vrut să știu ce destin poate fi hărăzit unei națiuni cu o sănătate atât de precarăcum am ajuns noi. „E cel mai bolnav popor din Europa”, o spune direct, folosind limbajul implacabil al statisticilor.

„Suntem pe locul întâi, nu numai la cancer. Cea mai ridicatămortalitate infantilă de pe continent, indicator semnificativ de sănătate publică. Când vrei să cunoști o țară despre care nu știi nimic, intri pe site-ul Eurostat și afli ce mortalitate infantilă are. Asta spune aproape tot: despre PIB, nivelul de trai, cultura populației, mentalități, obiceiuri din vechime. România are spor negativ de populație. Cele mai multe cazuri de tuberculoză din Europa. Cele mai multe de cancer din Europa. Cea mai scurtă speranță de viață”.

„Guvernul a sunat?” „Nu.” „Dar Poporul român a sunat?” Nu!

Doctorul crede că starea de sănătate a poporului se poate ameliora numaiprintr-un efort comun al guvernanților și populației. Bolile grave au frecvent legătură cu hrana.

„În băuturile răcoritoare se folosește conservant sorbatul de potasiu, mai bine tolerat de corp. În România se pune benzoat de sodiu, scos în afaralegii în Occident: e cancerigen. Suntem în UE, dar Guvernul e liber să decidă dacă permite anumite substanțe. Aceeași băutură de la Paris poate fi băută în România, dar cu benzoat de sodiu, cancerigen. Confirmat!”.

Ce soluții există? Ori Guvernul să dea o lege să interzică substanța, ori populația să înțeleagă, să nu mai cumpere băutură răcoritoare neagră sau galbenă. Dacă poporul nu cumpără, producătorii închid și pleacă în India. În anul 2002, când s-a dat hotărârea de guvern cu iodarea sării, Pavel Chirilă a intervenit și a avertizat că numărul de cazuri de cancer va crește statistic. Nu l-au crezut.

„Ministerul m-a tras de urechi.Mi-a trimis Sanepidul, m-a amendat. Peste cinci ani, am refăcut statistica de la Centrul Național de Statistică Sanitară. Cancerul de tiroidă s-a dublat în patru ani și jumătate din cauza sării iodate. Un ziarist de la «Ziua» mi-a luat interviu și a pus titlu tare: «Guvernul bagă cancerul în tiroida românilor». După două săptămâni, l-am căutat: Te-a sunat cineva de la Guvern? Nu. De la Președinție? Nu. De la Avocatul Poporului? Nu. De la Ministerul Sănătății? Nu. Domnule, dar poporul român te-a sunat? Nu”.

Așa arată grijile doctorului Pavel Chirilă. S-a născut în 1946, la Slatina Nera (Caraș-Severin), într-o familie de oameni credincioși, ce au făcut ani grei de închisoare în timpul bolșevicilor. Medic de țară, a lucrat apoi la Spitalul de Urgență din București, printre bolnavii cu tentative de sinucidere.

Când scria cartea despre vindecările din Biblie, a decis că trebuie să apropie actul medical de rugăciune. După 1989, a construit Spitalul Creștin „Christiana” din București, o școală sanitară postliceală, o editură și o clinică, toate cu aceeași denumire.

Apoi a conceput Clinica de tratamente naturiste „Naturalia”.Mai sus de Pădurea Andronache, lângă București, Centrul de îngrijiri paliative „Sfânta Irina”, pentru bolnavii de cancer. A ctitorit o mânăstire de maici în Pipera, alta la Slatina Nera și o biserică în Voluntari.

Apoi a conceput Clinica de recuperare oncologică „Nera”,ce se va ridica pe Valea Nerei. Numai prin donații.Pentru asemenea fapte, a avut îndrumători spirituali pe măsură:părintele Visarion de la Clocociov,părintele Sofian Boghiu, părintele Ilarion Argatu, părintele Ioanichie Bălan,părintele Iustin Pârvu, părintele Arsenie Papacioc, părintele Adrian Făgețeanu.

„Am simțit că nu le plăcea mirosul de tămâie”

Multe lucruri absurde, chiar dramatice i s-au întâmplat pentru faptele lui bune. „Am visat, în anii aceia de după evenimentele din decembrie 1989, să fac relația medicină – credință. Cum a fost Christiana. Oficialilor nu le-a plăcut ideea.

Când au început să mă ancheteze, mă întrebau de ce am adus preot în consiliul de administrație al unui spital de stat. Christiana era un spital al Ministerului Sănătății. Nu era normal să-mi pună asemenea întrebare, pentru că preotul era angajat pe postul din spital, aprobat de Ministerul Sănătății, de Patriarhie.

Am avut un protocol de colaborare. Le-am spus că el cunoștea problemele, patologia spirituală a bolnavilor.Era un foarte bun veghetor al moralei și disciplinei salariaților. Aveam nevoie de asta. Dacă un salariat greșea sau nu se purta frumos cu bolnavii, exista un om care să-i atragă atenția, cu grijă și fermitate.

Era un spital dedicat cazurilor sociale. Anchetatorii au găsit un caz acolo, un călugăr internat. Călugărul e simbolul sărăciei. Nu are avere personală la mănăstire. Mi-au reproșat în scris:«Acest călugăr nu e caz social, are cinci frați».

Tot chestiune de mentalitate. Ce dacă avea cinci frați? Părăsise lumea laică, s-a retras la mânăstire, unde nu mai are nimic.Am simțit: nu le plăcea mirosul de tămâie.A fost o greșeală de fond. Vă spun de ce:în 1990, când am făcutFundația Christiana, am anunțat-o public, la televizor, cu părintele Boicescu.

Nu exista legea sponsorizării. Donații nu erau. Fundația avea în cont 50 de lei, cât am dat noi, fondatorii. Mă sunau și cereau bani să facă operații de apendicită la NewYork,«aici nu sunt doctori buni», «am patru copii, vă rog să-mi dați o casă». «Noi suntem fundație». «Dar ați spus că faceți acte filantropice».

A avut noroc la început, când era ministru doctorul Dan Enăchescu, om înțelept, luminat. «Te ajut, vrei să lucrezi fără ciubuc. Cu biserica, deci cu morala. Îl fac numai dacă vrei să fii director. Îți dau 24 de ore. Mâine vii și-mi spui,că dacă nu, nu-l fac. Nici nu cred că vei găsi doctori care să lucreze fără ciubuc».

A renunțat la cariera universitară. A găsit câțiva doctori buni, ce nu voiau cuiubuc. N-a înființat cabinete de ginecologie, să nu apară tentația avorturilor. Veneau străinii cu ajutoare. Ministerul avea clădirea și un microscop.

„În șase luni, am dotat spitalul numai cu donații din Occident. Laboratoare, tot. Străinii spuneau: «N-ai procedat bine că ai făcut parteneriatul. Te vor distruge! Am trecut și noi prin așa ceva în urmă cu 100 de ani. Statul e un fel de monstru, nesigur, funcționarii se schimbă mereu, nu știi cu cine vei lucra, pe cine tragi la răspundere dacă greșește».Le spuneam: îi vom creștina pe funcționari, că a distrus atâtea biserici Ceaușescu.Pe lângă spitale, mai facem câte o biserică. Străinii au avut dreptate. După cinci ani, statul a înființat, statul a distrus”.

Nu a reușit să-i creștineze pe oamenii lui Ion Iliescu. Ei au distrus tot

„În materie de cancer nu există remediu eficient. Punct! Totul e o luptă de a prelungi puțin viața. Industria farmaceutică de citostatice domină de departe”,spune doctorul. România are 480.000 de canceroşi. O treime puteau să nu treacă prin acest calvar. În Italia sunt 120 de clinici de recuperare oncologică. În România niciuna.După drama Christiana, doctorul Chirilă vrea un nou început la Clinica Nera.Fără sprijinul otrăvit al statului. După modelul Sfântului Vasile cel Mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =