Parlamentul European vrea să impună autovehicule mai puțin zgomotoase

Parlamentul European a aprobat miercuri un proiect de lege care își propune să facă mașinile mai puțin zgomotoase și să doteze noile vehicule cu un sistem de etichetaj care să indice nivelul lor sonor, pentru a informa mai bine consumatorii, scrie AFP. foto

Acest proiect de lege, care nu se va aplica înainte de 2019, în cel mai bun caz, a fost aprobat în Parlament cu 401 voturi pentru, 228 împotrivă și 20 de abțineri.

Dar propunerea trebuie ulterior examinată de Consiliul European, care reprezintă statele membre, unde discuțiile ar putea fi aprinse, având în vedere ponderea deținută în unele țări de constructori de mașini puternice.

Textul propune o legislație în doi timpi, care se va aplica inițial noilor modele de vehicule și ulterior tuturor mașinilor puse în circulație. Limitele pentru mașinile standard vor scădea de la 74 decibeli în prezent la 68 decibeli.

Mașinile puternice vor dispune de o marjă de doi până la șase decibeli suplimentari. În ceea ce privește camioanele, limita sonoră se va menține la 81 de decibeli.

UE dorește în acest fel să limiteze riscurile legate de sănătate, care pot merge de la oboseală până la dezvoltarea de maladii cardiovasculare.

Zgomotul produs de mașini nu este însă singura cauză. „Trebuie să atacăm și alți factori, precum calitatea drumurilor, aerodinamica și roțile”, a declarat raportorul proiectului, deputatul Miroslav Uzky.

Deputații doresc, de asemenea, ca mașinile noi să fie dotate cu un sistem de etichetare a caracteristicilor sonore, similar celui pentru emisiile de carbon… citește tot pe www.hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 5 =