Parlamentul European aprobă călătoria fără viză pentru britanici după Brexit

Potrivit Euronews, Parlamentul European a aprobat joi o lege care le acordă britanicilor dreptul de a călători în Uniunea Europeană fără viză după Brexit.

Britanicii vor putea să rămână în UE fără viză timp de până la 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile. Textul specific stipulează că exonerarea de obligația de a deține viză după Brexit se va acorda cetățenilor britanici numai dacă Regatul Unit aplică o măsură similară cetățenilor UE.

Controversată, legea descrie Gibraltarul ca fiind o „colonie” britanică, sintagmă pe care Regatul Unit a catalogat-o drept „complet nepotrivită” într-o declarație emisă miercuri către Euronews.

Măsura a fost aprobată cu 502 voturi pentru, 81 împotrivă și 29 abțineri. Aceasta trebuie adoptată acum de Consiliul de Miniștri și apoi publicată în Jurnalul Oficial al UE înainte de 12 aprilie pentru a fi eficientă în cazul în care Regatul Unit va părăsi blocul fără a încheia o înțelegere până la acea dată.

Aceasta a ajuns la Parlament după ce a fost aprobată miercuri, cu 38 de voturi pentru și 8 împotrivă de către Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), după săptămâni de negocieri în care lucrurile au stagnat și după îndepărtarea de luni a britanicului Claude Moraes în calitate de raportor.

Moraes se opusese adăugării unei note de subsol care descria Gibraltarul ca fiind o „colonie” britanică. Propunerea a fost sprijinită după ce Morales a fost înlocuit în calitate de raportor de către europarlamentarul bulgar, Serghei Stanislav.

Înainte de vot, deputații au respins tentativele de a amâna votul, de a purta o dezbatere completă asupra textului sau de a adăuga amendamente.

Într-o declarație, Stanislav a declarat joi că legea este „un pas important pentru garantarea călătoriei fără vize între UE și Marea Britanie după Brexit, mai ales în cazul lipsei unei înțelegeri”.

„Nu este un secret faptul că negocierile au fost blocate de încăpățânarea Consiliului privind nota de subsol referitoare la Gibraltar, o chestiune fără legătură cu esența raportului. Această abordare iresponsabilă subminează grav cooperarea între instituțiile UE“, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 + 14 =