Parlamentul European a decis eliminarea tarifelor de roaming începând cu iunie 2017

Parlamentul European a aprobat un proiect de rezoluţie legislativă care include şi eliminarea tarifelor de roaming de la jumătatea anului 2017. Comisia Europeană şi autorităţile de reglementare trebuie să stabilească „o limită de utilizare echitabilă” a serviciului de roaming. foto

Eurodeputaţii au votat proiectul de rezoluţie respingând orice amendament la poziţia Consiliului UE, care a aprobat eliminarea tarifelor de roaming la 1 octombrie.

Până la eliminarea din 15 iunie 2017 a tarifelor de roaming în statele membre, plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, va fi aplicată, la 30 aprilie 2016, o reducere a tarifelor care nu vor putea depăşi:

  • 0,05 eurocenţi pe minut pentru apeluri
  • 0,02 eurocenţi pentru mesaje
  • 0,05 eurocenţi pe megabyte pentru date

„Eliminarea tarifelor de roaming a fost aşteptată mult timp de toată lumea: oameni obişnuiţi, start-up-uri, IMM şi tot felul de organizaţii”, a declarat raportorul PPE, Pilar del Castillo, în cadrul dezbaterilor din plen.

Prevenirea abuzurilor şi recuperarea costurilor

Dacă operatorii dovedesc că nu-şi pot recupera costurile şi că eliminarea tarifelor afectează preţurile pe plan naţional, autorităţile naţionale de reglementare pot autoriza o taxă minimă, în circumstanţe excepţionale, în vederea recuperării acestor costuri.

Autorităţile naţionale de reglementare vor putea însă să modifice sau să anuleze aceste taxe.

Totodată, va fi aplicată „o politică de utilizare echitabilă”, pentru a-i proteja pe furnizori de eventuale abuzuri.

Aceştia vor putea, în anumite circumstanţe, să impună un mic tarif pentru utilizarea serviciilor de roaming. Acest tarif nu poate fi mai mare decât tariful cu ridicata maxim pe care îl plătesc operatorii pentru utilizarea rețelelor altor țări ale UE.

„Limita de utilizare echitabilă” a serviciilor de roaming urmează să fie stabilită de Comisia Europeană şi autorităţile de reglementare.

„Epopeea” eliminării tarifelor

Parlamentul European a aprobat, în primă lectură, a 3 aprilie 2014, reforma pieţei telecomunicaţiilor, propusă de Comisia Europeană în 2013, care prevedea, printre altele, eliminarea tarifelor de roaming în UE, de la 15 decembrie 2015.

Potrivit propunerii iniţiale a Comisiei Europene, tarifele de roaming ar fi trebuit eliminate încă de la 1 iulie 2014.

După votul din PE, era necesară ajungerea la un acord cu ministerele telecomunicaţiilor din cele 28 de state membre privind eliminarea tarifelor de roaming.

În 4 martie 2015, statele membrele au decis să amâne eliminarea tarifelor.

Prin urmare, Consiliul şi Parlamentul European au iniţiat negocieri în vederea obţinerii unui acord în a doua lectură.

Negocierile s-au fost încheiat pe 30 iunie 2015, iar pe 8 iulie 2015, Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi a confirmat textul de compromis al propunerii privind piaţa unică a telecomunicaţiilor, astfel cum fusese convenit de către cele două instituţii.

Consiliul Competitivitate şi-a dat acordul asupra textului la 1 octombrie 2015.

Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, au hotărât introducerea pentru prima dată a unor plafoane tarifare pentru serviciile în roaming în 2007 pentru a se asigura că abonaţii la serviciile de telefonie mobilă plătesc tarife de roaming similare în întreaga UE.

În iulie 2009, au fost adoptate norme revizuite privind o nouă reducere eşalonată a preţurilor pentru serviciile de roaming.

Din 2007 până în prezent, tarifele de roaming în spaţiul comunitar au scăzut în total cu 90%.

Sursa: Parlamentor 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine − four =