Omenie… Cuvânt neaoș românesc… Comisar Dr. Dragoş Andre..." />

OMENIA

Omenie… Cuvânt neaoș românesc…
Comisar Dr. Dragoş Andrei IGNAT (Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“)

Într-ale traficului rutier, din ce în ce mai puțin întâlnită. Iar la noi, parcă mai pregnant ca altundeva. E suficient să privim împrejur, pe stradă, în ziare, pe Internet și vom vedea imagini apocaliptice: copii, tineri, bătrâni, sănătoși sau bolnavi, bărbați ori femei, mulți, foarte mulți – agresivi, violenți, abrutizați chiar. În mijloacele de transport în comun (aproape) nimeni nu le mai oferă scaunul celor îndreptățiți.

Pe trotuar, aleargă „hergheliile de cai putere” ai bolizilor pe două sau pe patru roți. Pe carosabil, se deplasează alene pietonii. Un vatman este înjunghiat, deoarece „a îndrăznit” să-l claxoneze pe „stăpânul” străzii, care bloca accesul tramvaiului.

Un lucrător de la drumuri este împușcat (e drept, cu bile), deoarece a efectuat semnal de oprire unui individ cu nervii zdruncinați. În fine, o familie întreagă – tată, mamă și copil de căteva luni – este snopită de către un biped dement, fiindcă a îndrăzit să-i atragă atenția „femelei” acestuia că a blocat trotuarul cu autovehiculul!

Putem să mai vorbim de omenie în traficul rutier, așadar? Eu cred că da și parafrazez superba melodie a lui Aurelian Andreescu: „Oameni, semănați cu iubire și credință, câmpia din voi!”.

Omenia în trafic
Dr. Daniel MAZILU (ARTRI)

Pe 14 septembrie 2013, Primarul din Taglio di Po, Francesco Siviero, i-a acordat șoferului român de camion Ion Purice o diplomă pentru „bunătatea sufletească demonstrată”.

Ion Purice blocase traficul de pe autostradă pentru a salva viața unei fetițe proiectată de pe bancheta din spate a unui autoturism implicat într-un grav accident. Cu acea ocazie, edilul italian a spus că gestul compatriotului nostru „dezminte toate prejudecățile privind românii”.

Felicitările au curs cu zecile de mii. Ministrul Transporturilor din Italia, Maurizio Lupi, și-a arătat imediat respectul pentru șoferul român iar Corriere della Sera deschidea ediția de a doua zi cu editorialul: „Ar trebui să ne cerem scuze de la români”.

Pe 9 decembrie 2013, șoferii italieni din patru mari sindicate au uitat completamente gestul deosebit al lui Ion Purice și pentru toate problemele lor financiare i-au găsit vinovați pe… „șoferii români”.

Aceștia, conform Corriere della Sera, lucrează „mai mult pentru venituri mai mici”, generând „o concurență sălbatică”. Hmm! Oare dacă ar fi trebuit să le dea o diplomă șoferilor italieni, primarul din Taglio di Po ar fi fost nevoit să scrie pe aceasta: „diplomă pentru micimea sufletească demonstrată”?

1 comment

  1. Costy

    Ce nu intelege domnul Daniel Mazilu este faptul ca soferii italieni au dreptate,asa cum au si belgienii,si olandezii si in general soferii din tarile vest-europene.Faptul ca cer soferilor romani sa nu mai accepte salarii foarte mici nu inseamna lipsa de omenie.Inseamna un indemn la demnitate,Insa asa cum am mai spus si in alte comentarii,in general publicatiile de profil din Romania fiind sponsorizate de catre firmele de transport vor continua cu influenta nefasta si cu intoxicarea soferilor romani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − eighteen =