O cale ferată cu un ecartamen..." />

O nouă cale ferată Chişinău – Iaşi

O cale ferată cu un ecartament standard de 1.435 mm va fi construită pe traseul Chişinău – Iaşi. Proiectul dat este iniţiat de directorul general al societăţii Căilor Ferate din Moldova (CFM), Vitalie Strună, care speră să obţină sprijin de la Uniunea Europeană pentru finanţarea tronsonului, ce va fi complet electrificat, relatează union.md.

Directorul a mai specificat în interviul acordat pentru revista Railway PRO că necesarul de bani pentru un asemenea proiect este estimat la 435 de milioane de euro.

„Având o cale ferată cu ecartament european până la Chişinău, acolo se poate forma un hub, din care se pot transpune mărfurile către teritoriile statelor CSI”, a explicat directorul CFM.

Acesta a mai specificat că proiectul a fost discutat la o recentă reuniune de profil desfăşurată în Lituania, unde a propus ca ţările participante la reuninea respectivă, Lituania, Belarus, Ucraina şi Republica Moldova, să preia traficul de mărfuri şi containere din portul Constanţa, care tranzitează Republica Moldova, cu destinaţia Marea Nordului.

„Este un proiect interesant şi pentru restul părţilor implicate, deoarece portul Odesa nu mai dispune de foarte multă capacitate de manevrare a fluxului de mărfuri. Acest fapt implică şi o scădere a profitului înregistrat de Căile Ferate din Ucraina, din cauză că toate mărfurile din portul Odesa se transportă în traficul rutier. În urma discuţiei avute cu părţile implicate sus-menţionate, am stabilit de comun acord să oferim tarife speciale pentru tranzitul mărfurilor respective”, declară directorul CFM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + four =