Pe 24 februarie 1848, Dumitru B..." />

O istorie uitată – 11 iunie 1848

Pe 24 februarie 1848, Dumitru Brătianu a prezentat pentru prima dată lumii, la Paris, tricolorul românesc. Era transmis astfel un important mesaj, acela că ”primăvara popoarelor” nu va ocoli teritoriile locuite de români, care la acel moment erau fie sub stăpânirea unor imperii străine, cum este cazul Transilvaniei şi al Bucovinei, fie trebuiau să accepte protectoratul rusesc şi suzeranitatea otomană, situaţie în care se aflau Ţara Românească şi Moldova.

Câteva luni mai târziu, pe 7 iunie 1848, la Craiova, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu şi Costache Romanescu au alcătuit, în ilegalitate, primul guvern provizoriu revoluţionar. Cu o eficienţă care astăzi, în ciuda avansului tehnologic şi a dezvoltării mijloacelor de comunicare, pare necunoscută administraţiei publice române, după doar două zile,  pe 9 iunie 1848, la Islaz, în faţa unei mari adunări populare, a fost citită de către Ion Heliade Rădulescu „Proclamaţia de la Islaz”, programul mişcării revoluţionare din Ţara Românească, conceput ca act constituţional, inspirat din Declaraţia drepturilor omului şi ale cetăţeanului din 1789. ,,Proclamaţia de la Islaz” este însăşi fundamentul democraţiei româneşti şi actul din care putem spune că izvorăşte inclusiv Constituţia României de azi.

Pe 11 iunie 1848, la Bucureşti, sub presiunea maselor, domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat „Proclamaţia de la Islaz”, care va deveni noua constituţie. În aceeaşi zi a fost editat primul ziar necenzurat din istoria naţiunii române, „Pruncul Român”, care a apărut pe 12 iunie 1848. Astfel, societatea română avea să cunoască un alt element esenţial al democraţiei: libertatea tiparului. În doar cinci zile, o mână de oameni şcoliţi în Franţa, cea mai mare generaţie politică pe care a cunoscut-o ţara noastră, cu un plan politic bine pus la punct şi ambiţie incomensurabilă, aveau să pună bazele statului român modern. Evenimentele au continuat până pe 13 septembrie 1848, când armata otomană, dar în special cea rusă, au înăbuşit Revoluţia.

Citeste mai mult: adev.ro/pbcqv6

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − 8 =