Sixfold, furnizor de soluții de vizibilitate pentru platforma logistică Transporeon, a publicat un raport referitor la transportul rutier de marfă în timpul pandemiei COVID-19. Analizând milioane de transporturi de pe platforma sa, împreună cu datele furnizate de partenerii companiei, Sixfold prezintă trendurile în transport în Europa.
Unele industrii au fost lovite puternic de această criză, în special în Franța, Spania, Italia și Benelux, unde sectoarele considerate non-esențiale au fost închise complet. Conform datelor Sixfold, la începutul lunii aprilie, în Spania traficul de camioane era mai redus cu peste 50%. În Franța traficul a scăzut cu 46%, iar în Italia, în săptămâna 13-19 aprilie, erau cu 37% mai puține camioane comparativ cu perioada de dinainte de criză.
Producția auto a scăzut cu peste 50% în Europa, industria lemnului cu 25%, iar domeniul construcțiilor cu 20%. “Vedem primele semne ale unei ușoare reveniri, fabricile începând să reia producția. Inițial, sectorul FMCG s-a aflat la polul opus față de alte industrii, oameni făcându-și provizii. Livrările de alimente au revenit acum la normal, “ declară reprezentanții companiei.
Mai multă capacitate de transport liberă
Deși, inițial, fluctuațiile în industria FMCG a redus capacitatea de transport disponibilă în martie cu aproximativ 20%, în aprilie capacitatea liberă a crescut cu 41% din cauza scăderii producției industriale.
Numărul de kilometri parcurși de camioane a scăzut de la săptămână la săptămână, cel mai mare declin înregistrându-se la începutul lunii aprilie, când camioanele conectate la platforma Sixfold au redus numărul de kilometri parcurși cu 29% comparativ cu ultima săptămână din februarie. În săptămâna 13-19 aprilie, în medie, camioanele au parcurs cu 24% mai puțini kilometri comparativ cu o săptămână obișnuită. Prețurile de transport au scăzut și ele, în unele cazuri apropiindu-se de 0,50 EUR/km. Prețurile pentru transporturile spot au scăzut și ele (12% an/an și cu mai mult de 20% pentru FMCG).
Întârzieri la granițe
Cozile la granițe și timpii de trecere ai frontierelor sunt, potrivit Sixfold cu 26% mai mari decât în perioada de dinainte de COVID-19. În urmă cu doar câteva zile, la granița între Germania și Cehia, șoferii de camion au așteptat și 4 ore pentru a trece granița, între Bulgaria și România timpul era de 3 ore, iar între Austria și Ungaria de 2 ore.
Din cauza creșterii capacității de transport libere și a scăderii prețurilor, aproape 1/5 din camioanele disponibile au fost retrase de pe piață, prețurile oferite de către clienți nefiind sustenabile. Aceasta se adaugă la faptul că multe din camioane parcurg mai puțini kilometri.
Săptămâna trecută, remarcă analiza Sixfold, numărul camioanelor care au circulat fără încărcătură a crescut de 2,9 ori față de prima săptămână din martie. Aceasta se poate explica prin faptul că anumite state impun carantina pentru șoferi la trecerea frontierei, dar și prin alte reglementări, ca de exemplu cea din Franța, care le permite lucrătorilor să nu vină la lucru dacă nu se simt în siguranță.
Dupa cum remarca si ARTRI, COVID-19 a scos în ofsaid Pachetul de Mobilitate 1. Volumele de mărfuri transportate, la nivelul UE, au scăzut substanțial în aceste 2 luni. Noxele – puse (în mod special) pe seama milioanelor de camioane – au dispărut. Statele UE au fost obligate să facă o sumedenie de derogări de la timpii de condus și de odihnă. Din varii motive, profesia de șofer de camion și-a pierdut căutarea pe care o avea înainte de pandemie. Cu toate acestea, la Bruxelles, o voință stranie împinge lucrurile spre aprobarea PM1 în pofida celor de mai sus.