Noul tahograf digital inteligent a devenit obligatoriu pentru toate vehiculele comerciale noi de peste 3.5 tone

Cea de-a patra generație a tahografului digital inteligent a devenit obligatorie pentru toate vehiculele comerciale noi de peste 3.5 tone, începând cu 15 iunie 2019. Pentru vehiculele aflate deja în circulație nu există nicio prevedere care să oblige schimbarea tahografelor existente.

Conform Comisiei Europene, noul tahograf digital inteligent va putea transmite ușor foarte de multe informațiile, fiind în același timp bine protejat printr-un sistem de siguranță complex.

Astfel, orice autoritate de control din Europa, care deține aparatura necesară, poate controla aceste informații din mers și poate vedea dacă șoferul a respectat toate prevederile legislative. Ofițerii vor putea evalua din mers dacă este sau nu necesară oprirea unui camion. Conform celor de la VDO, care au fost printre primii care au testat noile tahografe digitale inteligente, informația are doar câteva sute de biți.

Prin intermediul noului tahograf se vor înregistra toate abaterile, în special cele legate de viteză și perioadele de condus și odihnă, dar acesta va avea și o funcționalitate extrem de utilă.

Spre exemplu, VDO testează și posibilitatea de a putea calcula plata taxei de drum pentru fiecare țară din Uniunea Europeană, atunci când mașina este în tranzit, în funcție de parametrii vehiculului: greutate, marfă, perioadă de tranzit etc.

Citeste mai mult aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 4 =