As..." />

Noul Cod Vamal al UE – un sistem pentru controlul derapajului

Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI), în calitatea sa de reprezentant național și internațional al profesiei, consideră obligatorie studierea și aprofundarea noului Cod Vamal al Uniunii Europene, document esențial pentru viitorul socio-economic al Europei.

Pe 21 mai 2013 acest text revizuit va fi supus votului în plenul Parlamentului European. În condiții economice nefavorabile, Uniunea Europeană încearcă să dea un nou impuls sistemului său comercial pentru o repoziționare pe piața globală. Noul Cod Vamal este un document legislativ foarte important care influențează prin aplicarea sa viața fiecărei entități economice, dar care, după cum se vede, nu trezește interesul scontat în rândurile acestora. 

UE pariază în următorii ani pe dezvoltarea comerțului electronic, pe lupta împotriva fraudei, pe stimularea fluidizării tranzitului, toate acestea printr-o mai mare delegare a puterilor către Comisia Europeană. Viziunea care se conturează ne determină să credem că suntem pe cale de a intra într-o “epocă democratică a controlului” în care sinceritatea și bunele intenții ale agenților economici vor fi puse, din principiu, la îndoială. “Războiul împotriva fraudei” – mecanismul fals al stopării declinului Europei, cauza adevărată fiind îmbătrânirea și proasta guvernare, poate genera măsuri de coerciție zgomotoase și riscante pentru pacea socială.

Comerțul electronic întâmpină deja critici în toată lumea. Securitatea relativă a tranzacțiilor prin carduri și imoralitatea băncilor care au început să utilizeze în scopuri mai putin oneste datele personale sunt argumente serioase pentru fragilitatea acestei viziuni. Lupta împotriva contrafacerilor poate face in mod abuziv răspunzători pe transportatori, aceștia neavând atribuțiile autorității statelor tranzitate.

În acest context, considerăm necesară o serie de dezbateri publice în următoarele două luni la care să fie prezente instituțiile europene, cele naționale, mediul de afaceri și asociațiile reprezentative. ARTRI trage astăzi un prim semnal de alarmă. Peste 60 de zile poate fi prea târziu pentru discuții în statele europene. După 24 iunie sistemul care ar putea declanșa derapajul controlat al Uniunii Europene se activează automat de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + thirteen =