Di..." />

Noua taxă auto, mult mai mare la maşinile diesel second hand

Diferenţierea noului timbru de mediu pe tipul de combustibil aduce creşteri substanţiale pentru maşinile second hand pe motorină, foarte apreciate printre români. Nivelul de emisii de dioxid de carbon devine determinant la achiziţia unei astfel de maşini. foto

Principala noutate cu care vine noua variantă a timbrului de mediu pentru autoturisme este taxarea diferenţiată pe tipul de combustibil, benzină sau motorină. Dacă, iniţial, în vechea formă a timbrului de mediu, nu se făcea această diferenţiere, acum, în forma finală a proiectului de lege ce va fi supus azi atenţiei Executivului, apare această diferenţiere, care nu este deloc în avantajul celor care vor să cumpere maşini second hand diesel. 

Pentru clasa de poluare euro IV, valoarea emisiei de CO2 pentru motoarele diesel şi cele pe benzină era, în vechiul proiect, nediferenţiată şi situată într-o plajă cuprinsă între 2,4 şi 26,73-valorile pentru cele mai mici şi mai puţin poluante motoare şi cele pentru cele mai mari şi mai poluante. Acum, după diferenţierea taxei, s-a ajuns, pentru motoarele diesel la valori ale emisiei de CO2 cuprinse între 3,15 şi 56,13, deci până la dublu faţă de prima variantă a timbrului de mediu. Această creştere dramatică a valorii emisiei se vede şi în creşterea timbrului de mediu pentru mainile diesel second hand, atât faţă de prima formă a timbrului de mediu, cât şi faţă de actuala taxă de poluare auto, cea care se plăteşte în momentul de faţă.

Pentru comparaţie, am luat în calcul unele dintre cele mai comercializate maşini second hand cu motoare diesel din România, cu norma de poluare euro IV, produse în 2006, toate dotate cu filtru de particule.

Vedeți câteva exemple de calcul pe www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + 16 =