Noi modificări în legislația RCA: Asiguratorii vor fi obligați să efectueze constatarea daunelor în maxim 5 zile de la notificarea păgubiților

Asiguratorul RCA va avea obligația de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea făcută de către persoana păgubită, potrivit unei modificări adoptate marți de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la norma 23/2014 privind asigurarea RCA, informează HotNews. foto

Măsura, care va intra în vigoare după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, este menită să urgenteze soluționarea dosarelor de daună, în condițiile în care anterior nu era precizat clar în legislație în cât timp trebuie făcută constatarea pagubelor, aceasta fiind una dintre cauzele întârzierii plății despăgubirilor cuvenite.

„La art.39 (n.a din norma 23/2014 privind activitatea RCA) se introduce o nouă prevedere, potrivit căreia asiguratorul are obligația de a efectua constatarea pagubelor în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la notificarea asiguratorului de către persoana păgubită”, se arată în comunicatul transmis marți de ASF.

Norma 23/2014 nu prevedea un termen privind efectuarea constatării pagubelor. Iată ce se menționează în prezent în normă:

„Art. 39. – (1) Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele păgubite se adresează în vederea avizării daunei asiguratorului RCA cu care proprietarul vehiculului, răspunzător de producerea accidentului, a încheiat asigurarea obligatorie RCA, la reprezentanța de despăgubiri, la Asociația „Fondul de protecție a victimelor străzii” ori către BAAR, în calitatea sa de birou gestionar. 

(2) Avizarea unei daune în legătură cu producerea unui eveniment asigurat prin polița de asigurare RCA obligă asiguratorul RCA răspunzător să deschidă dosarul de daună, să efectueze constatarea pagubelor, să comunice în scris părții prejudiciate cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru soluționarea pretențiilor de despăgubire și să șoluționeze cererea în termenul legal.

(3) Asiguratorul are obligația înregistrării tuturor documentelor depuse la dosarul de daună”.

O altă modificare adusă de ASF este menită să ușureze activitatea și pătrunderea în piața RCA a altor asiguratori

O altă modificare în legislația RCA, care a fost aprobată marți de ASF, vizează abrogarea art.3, pct. c) și art.4, pct. c) din Norma 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii prin accidente de vehicule.

Articolele abrogate „stipulau obligația asiguratorului de a fi reprezentat în fiecare județ, prin unități teritoriale, fiind instituită însă prevederea de a avea un reprezentant (personal specializat propriu sau mandatat) care efectuează activitate de constatare și lichidare a daunelor pe întreg teritoriul României”.

Măsura ASF este menită să ușureze activitatea asiguratorilor și să înlesnească pătrunderea pe piață și a altor asiguratori RCA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =