P..." />

Nabucco West mortua est! România poate cânta în Corul Robilor

Pe când era Vladimir Putin premier, un adjunct de-al lui, vicepremierul Igor Secin, a vorbit la superlativ despre South Stream, avertizându-i pe europeni la grămadă că vor cânta în Corul Robilor cu Nabucco al lor. Puțini au crezut atunci în profeția lui. Și câtă dreptate a avut…

Nu credem însă că toate țările UE vor avea această bucurie spirituală, menită de ruși, dar România sigur va cânta de… coloratură. 

Construcţia gazoductului Nabucco, conceput pentru exportul de gaze spre Europa, ocolind Rusia, e planificată să înceapă în anul 2013. Gazele din zăcământul Şah Deniz vor merge însă spre Europa pe o rută concurentă.

Consorţiul internaţional ce a dezvoltat enormul zăcământ Şah Deniz de pe platoul caspic (la mai puţin de 100 de kilometri sud-est de Baku), şi-a stabilit opţiunea pentru varianta segmentului occidental al rutei de export a gazelor naturale spre pieţele europene.

Gazoductul Transadriatic (Trans Adriatic Pipeline – TAP) va trece prin Grecia şi Albania, până în sudul Italiei, iar de acolo în alte ţări ale Europei. 

Acţionarii sunt Axpo din Elveţia şi Statoil din Norvegia (fiecare cu câte 42,5% din acţiuni), dar şi trustul E.On din Germania (15%).

Alternativa concurentă era proiectul european Nabucco-West, ce trebuia să urmeze ruta spre nord, prin Bulgaria şi România.

E vorba despre variantele occidentale – partea de est a rutei de transport al gazului spre Europa din regiunea Mării Caspice (proiectul a fost botezat Coridorul de Sud), ce trece prin Georgia (South Caucasus Pipeline Expansion – SCPX) şi Turcia (Trans Anatolian Pipeline).

Volumul total de gaze livrate din Şah Deniz spre Europa, conform planurilor, ar depăşi 20 de miliarde de metri cubi (mmc) anual.

Pentru comparaţie, în 2012, volumul de gaze exportate de Gazprom spre Europa a fost de aproximativ 140 mmc, iar consumul total de gaze în ţările UE e de aproape 470 mmc.

Nabucco West (variantă prescurtată a Nabucco) trebuia să treacă de la frontiera turco-bulgară până la hub-ul austriac de la Baumgarten.

Ambele gazoducte sunt concurente South Stream, ce va trece din Rusia, pe fundul Mării Negre, prin Bulgaria, în Italia şi Austria. Lucrările vor începe în trimestrul al treilea.

Începerea livrărilor e planificată pentru sfârşitul anului 2015. TAP va începe să câştige bani nu mai devreme de 2017, când va debuta extracţia, în a doua fază de valorificare a zăcământului Șah-Deniz (16 miliarde de metri cubi pe an).

Cei mai mari acţionari ai proiectului Şah-Deniz sunt British Petroleum şi Statoil (câte 25,5% din acţiuni), dar şi compania de stat Socar din Azerbaidjan, societatea Total din Franţa şi Lukoil din Rusia (fiecare cu câte 10%). Exploatarea zăcământului a început la sfârşitul anului 2006.

Victoria TAP nu a fost neaşteptată: din august 2012, cei de la Șah Deniz au convenit cu acţionarii gazoductului să finanţeze proiectul. La începutul lui iunie, SOCAR (ce deţine 10% din Shah Deniz) a cumpărat compania grecească de distribuţie a gazelor DESFA, scontând că va putea livra în Grecia gaze din Azerbaidjan prin TAP. Ţara cumpără acum aproape întreaga cantitate de gaze de la Gazprom.

Nabucco se reorientează în Marea Neagră

Nabucco West nu se dezice deocamdată de propriul proiect. Liderul OMV, Gerhard Roiss, a remarcat că pierderea în lupta pentru gazele Azerbaidjanului demonstrează necesitatea găsirii propriilor materii prime. Deci, OMV se va concentra pe prospecţiunile din Marea Neagră.

OMV investește în apele teritoriale de la Neptun un miliard de dolari, după care va desfășura activități în apele teritoriale ale Ucrainei și Bulgariei. Evident, bani de la fostul nostru Petrom, nu de la Viena.

Nu-i așa că ești deștept, dacă dai resursele strategice străinilor (printre care austriecilor) și conaționalii tăi fac munci umile în Occident (ca şi în Austria)?

OMV ar putea extrage şase mmc, potrivit estimărilor în urma forării unei sonde, în timp ce  Șah-Deniz ar fi livrat prin Nabucco aproximativ 10 mmc anual spre Europa Centrală.

Alegerea apelor

Entuziasmul OMV nu trebuie să înșele. Gazele de șist ar fi o reușită. La fel de bine un prăpăd pentru mediu. Prăbușirea Nabucco e o înfrângere pentru UE.

Rusia a vrut să rămână vioara întâi la Caspica și a reușit. Deocamdată. După dezastrul din Golful Mexicului, Rosnefti a ajutat British Petroleum să scape de catastrofă.

Acum era rândul BP să-și manifeste recunoștința față de Rusia și i-a convins pe azeri să opteze pentru TAP. Rosnefti e condusă de același… Igor Secin, unul din cei mai loiali și duri aliați ai lui Putin.

Așa a rămas România atârnată în cuiul Nabucco. Am pierdut locuri de muncă, zeci de milioane de euro,  taxe de tranzit, acces liber la gazele azerilor pe un proiect omorât de Kremlin.

Sigur, România mai are un proiect iluzoriu: AGRI – să luăm gaze tot din Azerbaidjan sau Turkmenistan, să le lichefiem în Georgia, să le transportăm pe Marea Neagră și, pe undeva, pe la Constanța să le regazeificăm. Nimeni nu știe cine va finanța proiectul acesta.

„Fără aprobarea nimănui!”

Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a spus că Europa are de câștigat, iar în privinţa deciziei azerilor, „banii vorbesc”: Nabucco-West ar fi fost mai lung și mai scump. Nu a dovedit nimeni acest lucru. Pentru că i s-a părut că nu a fost suficient de convingător, Oettinger a scris pe blog că Nabucco „nu a murit”.

Jose Manuel Durão Barroso, președintele Comisiei Europene, crede că „ambele părți au câștigat”. Adică și românii. Cum și-a legat speranțele de acest proiect, președintele Traian Băsescu era revoltat:

„Sigur că România ar fi avut de câștigat dacă  Nabucco se făcea. Eu nu sunt la vârsta pubertății, să cred afirmația făcută, că au câștigat amândoi, pentru că din TAP vom face niște prelungiri, ce vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertății politice.

Sunt vorbe de consolare, România trebuie să-și ia soarta strategiei energetice în mâini. Am informat Consiliul European că România își va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse și fără a aștepta aprobarea nimănui.”

Reacția președintelui trădează iritare față de infantilismul Comisiei Europene, în tranșarea politicii energetice pentru estul Uniunii. În replică, premierul Victor Ponta a spus că „Nabucco nu e sfârșitul lumii”. Omologul său kazah i-a propus să se lege la South Stream, gazoductul făcut de ruși prin Bulgaria. Adică să rămânem tot acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 − five =