Moscova anulează regimul liberalizat pentru transportatorii de mărfuri din Republica Moldova

Regimul liberalizat la transportul rutier internaţional în regim bilateral şi în tranzit pe teritoriul Federaţiei Ruse a fost anulat pentru operatorii de transport din Republica Moldova şi a fost introdus sistemul de autorizaţii, informează portalul Unimedia, cu referire la mold-street.com. foto

Decizia a fost luată unilateral de Moscova acum câteva luni şi urma să intre în vigoare deja pe 1 iulie 2017, dar pe 29 iunie, Ministerul Transporturilor al Federaţiei Ruse a informat autorităţile de la Chişinău că a acceptat amânarea pentru două luni, până pe 1 septembrie 2017, a obligaţiunii de deţinere a autorizaţiilor pentru operatorii de transport ai ambelor state.

Anterior, pe 7 iunie 2017, pe pagina web a Agentiei Nationale Transport Auto (ANTA) de la Chișinău a fost plasat un aviz în care se preciza că Rusia va aplica „prevederile Legii Federale Nr.127-ФЗ din 24 iulie 1998 Cu privire la controlul de stat asupra efectuării transportului rutier internaţional şi responsabilitatea pentru încălcarea ordinii de efectuare a acestuia în partea privind deţinerea obligatorie la bordul unităţii de transport a autorizaţiilor ruseşti, care oferă dreptul traversării teritoriului Federaţiei Ruse de către vehiculele moldoveneşti, precum şi pentru efectuarea transportărilor rutiere bilaterale”, scrie mold-street.com.

ANTA menţiona că, în conformitate cu prevederile pct.6 al Protocolului celei de-a XIV-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică din 29 noiembrie 2016, părţile au convenit semnarea în semestrul I al anului 2017 a unui nou Acord bilateral interguvernamental.

Această hotărâre a parvenit după informarea din partea Ministerului Transporturilor al Rusiei despre denunţarea unilaterală a Acordului bilateral interministerial cu privire la transportul rutier, semnat la 16 iulie 1993 şi intenţia de a introduce sistemul de autorizaţii pentru transportul rutier bilateral şi de tranzit între ţări.

Prin urmare, pe 31 mai 2017, la Leipzig, Germania, în cadrul Forului Internaţional de Transport 2017 a fost organizată întrevederea bilaterală şi semnat noul Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse în domeniul transportului rutier internaţional.

De asemenea, în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale s-a decis că după semnarea Acordului, partea rusă va transmite operatorilor de transport moldoveni 75.000 autorizaţii pentru transportul bilateral şi tranzit de mărfuri şi 750 autorizaţii pentru transportul de mărfuri în/din ţări terţe, scrie mold-street.com.

De notat că Rusia este al doilea partener comercial a Moldovei şi principala piaţă de desfacere pentru o mare parte din produsele agricole din Moldova, care de regulă sunt transportate cu camioanele.

În plus Rusia a impus de aproape doi ani restricţii şi la tranzitul de mărfuri moldoveneşti pe teritoriul Rusiei spre Kazahstan, ceea ce a dus la prăbuşirea exporturilor în această ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 6 =