Ideea de a face o maş..." />

Mitul maşinii cu motor pe bază de alcool

Ideea de a face o maşină cu motor care să funcţioneze pe bază de alcool (ceea ce ar fi 100% ecologic şi complet nepoluant) este un mit eronat, atâta timp cât principala sursă de alcool e cultura de porumb.

Compoziţia chimică a etanolului este practic identică aceleia a alcoolului etilic. Ultima găselniţă a producătorilor de automobile e să înlocuiască o parte din benzină cu etanol (produs din zahărul conţinut, spre exemplu, de sfeclă) şi o parte din motorină cu aşa-numitul biodiesel (care e ulei tehnic de rapiţă). Marii fabricanţi de automobile au găsit acum astfel o soluţie de prelungire a duratei de existenţă a producţiei de automobile cu motoare cu explozie până la limita dispariţiei combustibililor fosili petrolieri – la care, cu actuala tehnologie, putem să ajungem cu extracţia ori chiar dincolo de aceasta.

 Practic, fiecare producător de automobile se străduieşte acum să facă maşini cu bioetanol şi biodiesel. În acelaşi timp, fiecare dintre ei îşi face o propagandă stridentă, explicând cum urmăreşte astfel o poluare tot mai mică. Există un set întreg de măsuri de conformare la norme europene, pe care statele membre UE trebuie să le aplice, punând tot mai mult biocombustibil an de an în rezervoarele maşinilor.

Cum afirmă propaganda oficială, aceasta va duce la scăderea cantităţilor de plumb, sulf şi, în general, de noxe eliberate în aer, prin ţeava de eşapament, de automobilele noastre. În loc, alcoolul va arde în motor fără să mai producă poluare! Ne aşteaptă Grădina Edenului? Chiar aşa, doar că există consecinţe economice incalculabile, la care aceşti mari fabricanţi de autovehicule ori nu s-au gândit, ori puţin le pasă. În 2008, 20% din porumbul cultivat în SUA era transformat în etanol; în 2007, doar 7%. Actuala producţie globală de porumb nu ajunge şi pentru hrană, şi pentru cererea uriaşă de bioetanol care poate apărea în anii următori. Aceasta înseamnă că multe culturi de porumb furajer şi pentru alimentaţia umană vor fi înlocuite cu suprafeţe imense cultivate cu porumb energetic. Dar problema nu e direct una alimentară. Doar în medie 1% din producţia globală de porumb este folosită pentru hrana umană, restul e porumb furajer. Probabil că în România şi în alte state, unde se consumă delicioasa mămăligă, procentul este altul, dar diferenţa nu e foarte mare. Deci principala problemă va fi că nu vom mai cultiva destul porumb pentru furaje. Astfel se întâmplă în Dobrogea, de exemplu, unde suprafețele de culturi energetice de porumb şi rapiţă cresc. O altă consecinţă gravă e aceea că Bioetanolul şi biodieselul sunt, ca şi energia nucleară, nişte păcăleli cu aparenţă ecologică. Tragedia de la Fukushima, păţită de poate cel mai ordonat popor din lume, ne-a dezvăluit de ce nu e ecologică energia nucleară. Dacă nu pricepem acum, în faza iniţială, de ce nu e ecologic să cultivăm rapiţă, sfeclă şi porumb energetic în devălmăşie, realitatea ne va da cu firma-n cap, obligându-ne să aflăm de ce nu e ecologică alternativa aşa-zişilor biocombustibili. ne va scădea anual cota alocată la nivel de UE pe producţia de sfeclă de zahăr. În timp ce marile fabrici de zahăr din sfeclă din nord-vest (în primul rând) au fost achiziţionate de concerne transnaţionale, ca austriecii de la Agrana, în sud fabricile de zahăr sunt pe chituci, iar cultivatorii de sfeclă au trecut pe producţii energetice, primind oferte de preţ bune de la fabricanţii de bioetanol. Efectul ecologic e dramatic: acum nu se va mai pune problema schimbării culturii, „odihnirii“ pământului, apoi a realimentării sale cu azotul produs de cultura de sfeclă, ci se va cultiva în cantităţi cât mai mari, în devălmăşie, pentru un profit cât mai mare, ceea ce va fi ecologic un dezastru. Ca să nu mai punem la socoteală că bioetanolul e un combustibil costisitor, pentru că producerea sa necesită consumarea unei mari cantităţi de apă. Dar deja acestea sunt date colaterale faţă de marele rău pe care ni-l putem face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × two =