Miniştrii Transporturilor din statele membre OCEMN s-au reunit la Izmir

Miniştrii Transporturilor din statele membre ale Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) au participat la reuniunea ministerială din 28 noiembrie, desfășurată la Izmir. foto

La evenimentul găzduit de ministrul Transporturilor din Turcia – ţară care asigură preşedinţia în exerciţiu a OCEMN – au participat miniştrii Transporturilor din Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, România, Turcia, precum şi adjuncţi ai miniştrilor din Bulgaria, Grecia, Federația Rusă și Ucraina.

Potrivit unui comunicat de presă, remis de Ministerul Transporturilor de la București, delegaţia României la reuniune a fost condusă de Ovidiu  Silaghi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.

Reuniunea ministerială a prilejuit dezbaterea unor proiecte importante în domeniul transporturilor în regiunea Mării Negre, realizate cu participarea şi implicarea României, o atenţie specială fiind acordată stadiului realizării celor două proiecte majore de infrastructură ale OCEMN: Autostrada Inelară a Mării Negre şi Dezvoltarea Magistralelor Maritime la Marea Neagră.

La finalul reuniunii, a fost adoptată Declaraţia Comună privind cooperarea în domeniul transporturilor în regiunea OCEMN.

În intervenţia sa, ministrul român al transporturilor a subliniat importanţa acordată de România dezvoltării reţelelor de transport în regiunea Mării Negre, care asigură conectarea Europei cu regiunea Caucazului, Asiei Centrale şi Orientului Mijlociu. Ministrul român a pledat pentru adoptarea de măsuri de natură să conducă la facilitarea şi liberalizarea graduală a transporturilor, menţionând, în acest sens, sprijinul acordat de România proiectului privind eliberarea permiselor OCEMN pentru transportatorii rutieri, precum şi interesul ţării noastre pentru realizarea proiectului pilot privind certificatul de cântărire a vehiculelor.

Ovidiu Silaghi a reiterat poziţia comună a României şi Republicii Moldova privind traseul secţiunii autostrăzii inelare a Mării Negre pe teritoriul celor două state, cu precizarea că tronsoanele aflate pe teritoriul ţării noastre sunt în stadii avansate de proiectare sau execuţie. Partea română a mai subliniat dorinţa accelerării implementării proiectului privind dezvoltarea magistralelor maritime la Marea Neagră, care trebuie să se realizeze în strânsă cooperare şi cu implicarea Uniunii Europene.

Cu prilejul vizitei la Izmir, ministrul român al Transporturilor a participat şi la Conferinţa internaţională privind perspectivele dezvoltării transportului rutier în regiunea Mării Negre, a Mării Caspice şi a Orientului Mijlociu organizată de Ministerul Transporturilor al Turciei, cu sprijinul Uniunii Internaţionale a Transportatorilor Rutieri (IRU), care s-a desfăşurat în paralel cu reuniunea OCEMN.