Cercetătorii italieni de la Politehni..." />

Mașinile care-și vorbesc

Cercetătorii italieni de la Politehnica din Milano construiesc vehicule capabile să schimbe între ele informații cu privire la condițiile de trafic. foto

În clipa de față, spun cercetătorii, fiecare mașină dispune de dispozitive în măsură să identifice condițiile tehnice în care se află mașina și să le comunice unui “creier”, o centrală electronică care reacționează de exemplu acționând asupra sistemului de frânare sau a amortizoarelor pentru a crește siguranța pasagerilor și a face mai confortabilă călătoria; de ce atunci să nu fie creată o rețea în care fiecare vehicul joacă rolul unui senzor în beneficiul celorlalte angajate în trafic? 

Pare deosebit de complicat și chiar și este, însă cercetătorii din cadrul Departamentului de mecanică al Politehnicii din Milano au realizat deja câteva prototipuri dotate în interiorul anvelopelor cu senzori capabili să detecteze variațiile condițiilor de rulare. Aceste dispozitive utilizează vibrația produsă de mașina aflată în mișcare ca sursă de energie, și undele radio ca sistem de comunicație. Desigur, mii de vehicule care transmit date în același timp ar putea genera informații redundante, necesare unora, dar irelevante pentru alții. Oamenii de știință cred ca au găsit soluția și la aceasta problemă: “Mașinile vor transmite semnale codificate, descifrate de un sistem care va filtra datele primite, selecționându-le doar pe cele utile”, a explicat Francesco Braghin, unul dintre responsabilii proiectului. (Descoperă.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × 4 =