În ultimul an, am fost martorii lans..." />

Maşina aproape invizibilă

În ultimul an, am fost martorii lansării a două proiecte de mașină (aproape) invizibilă: unul german, bazat pe tehnologie japoneză, şi altul integral japonez.

Proiectele sunt menite să nască suspiciuni, îngrijorări şi mirare, dar generează, pe uneva, şi satisfacţie: până şi cei mai nepricepuţi şoferi ar putea parca fără să „pupe” maşinile vecinilor.

Uite-o, e Mercedes, nu-i!

Toată lumea, de la Harry Potter la Bilbo Baggins, a purtat măcar odată-n viaţă o haină care l-a făcut invizibil. Măcar în imaginaţia sa, mai cu seamă dacă aceasta e bogată. În primăvara anului trecut, cei de la Mercedes au creat o maşină ce se vede cu dificultate.

Lumea poate bănui că este vorba despre un Mercedes SLR F-Cell. Dar vezi o siluetă auto profilându-se pe şosea, acoperită cu plăci ce arată exact ceea ce este în spatele ei, de oriunde o priveşti. Un fel de fantomă pe roţi.

Principiul tehnic: LED-uri cuplate la camere

Inginerii germani au acoperit maşina cu plăci bazate pe tehnologie LED, cuplate la camere de luat vederi montate pe partea opusă a maşinii. Astfel, te uiţi la maşină şi vezi exact ce este în spatele ei, ca şi cum vehiculul ar fi transparent. Ideea a aparţinut iniţial unui grup de ingineri de la Universitatea din Tokio şi funcţionează pe aceleaşi principii ca acela al „bluescreen”-ului prezentatorilor de rubrici meteo de la TV şi realizatorilor de filme science-fiction. Tehnologia imită, conform Daily Mail, şi ceea face un iPad2 Haloween, care pus pe corp pare a afişa o gaură pe acesta.

Avem o tehnologie minunată. Ce facem cu ea?

Întrebarea ce se pune e, desigur: ce să faci cu o asemenea maşină? Clipul de promovare arată maşina trecând pe străzi şi nemţii privind-o stupefiaţi. Dacă am rămâne doar la stupefacţie ar fi bine. Ne putem gândi, în perspectivă, că o asemenea maşină te-ar ajuta să parchezi fără să plăteşti locul de parcare. Iar aceasta ar fi doar mica infracţionalitate, pentru că maşina ar putea fi folosită la lucruri mai grave.

Toyota Prius cu spatele transparent

Acest model de Toyota, remarcabil pentru manevrabilitatea sa deosebită chiar şi la o maşină de oraş, a fost folosită de-a lungul timpului la tot felul de experimente auto. A fost una dintre primele maşini cu carburant eco, ca şi una dintre primele electrice. Acum e folosită, începând din noiembrie 2012, şi la acest experiment.

Şoferul are posibilitatea, când parchează, să-şi transparentizeze efectiv spatele maşinii, astfel ca să vadă prin aceasta toate obiectele ce i-ar sta în cale şi să parcheze fără incidente. Principiul este acelaşi, explică DigiInfo TV: panouri de redare bazate pe tehnologia LED, care preiau un semnal video acurat, produs de nişte camere montate pe spatele maşinii, astfel ca la activare şoferul să aibă impresia că e într-o maşină foarte-foarte scurtă.

Evident, trebuie să ştii să foloseşti facilitatea, pentru că şoferii buni se folosesc, privind direct sau în oglinzi, exact de elementele din profilul maşinii pentru a-şi lua repere astfel încât să parcheze fără să atingă maşinile învecinate şi alte obiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 13 =