La început de an 2012, am purtat un dialog cu secretarul general al IRU, Martin Marmy, despre anul 2012 pentru lumea transporturilor rutiere internationale.
Stimate domnule, vă rugăm să aruncaţi o privire către ultima Adunare Generală IRU, de la Geneva, din 4 – 5 noiembrie 2011, unde au avut loc alegeri pentru cele mai importante funcţii de conducere.
IRU e o organizaţie democratică, dirijată în principal de membrii săi, care l-au reales, desigur, în fruntea organizaţiei, pe preşedintele acesteia, domnul Janusz Lacny. Membrii IRU sunt cei ce decid direcţiile, strategia şi poziţiile pe care organizaţia le adoptă în toate chestiunile. Toate problemele importante au fost dezbătute în noiembrie, la Geneva, unde fiecare dintre membrii IRU a putut să-şi facă auzit punctul de vedere şi hotărârile au fost supuse democratic unui vot majoritar.
Lumea este în criză. Care sunt provocările în 2012?
Membrii IRU, sub egida Secretariatului General, vor face tot posibilul pentru a îmbunătăţi în continuare performanţa transportului rutier. Fără transport rutier, întreaga economie se opreşte. Astăzi, 95% din transportul rutier este format din PME (n.n.: petites et moyennes entreprises, adică întreprinderi mici şi mijlocii). IMM-urile oferă 85% dintre locurile de muncă din sectorul privat, nu mai constituie un simplu mijloc de transport.
Transportul rutier a devenit instrument de producţie şi distribuţie, vital pentru creşterea economiei reale prin interconectarea fiecărei întreprinderi cu fiecare piaţă din lumea întreagă. E singurul mijloc de transport complementar tuturor celorlalte, disponibil oriunde, mereu şi pentru fiecare şi singura cale de repartizare mai bună a resurselor şi de unire a oamenilor. Datorită acestui rol vital în creşterea economică şi reuşita fiecăruia, orice penalitate asupra sa e o penalitate cu atât mai mare pentru ansamblul economiei şi societăţii.
Uneori avem impresia că partenerul instituţional de dialog nu comunică prea bine.
Incapacitatea factorilor decizionali de a comunica cu IMM-urile din transportul rutier şi organizaţiile lor profesionale îi deconectează de la realităţile concrete ale lumii în care muncim şi îi împiedică să aibă reuşite. Chiar și când sunt ascultate, propunerile cele mai bune ale IMM-urilor sunt rar înţelese. Autoritățile uită că obiectivele şi rezultatele activităţii lor, îndeosebi în contextul crizei datoriilor suverane, trebuie să tindă spre asigurarea creşterii economiei, prin ameliorarea situaţiei IMM-urilor şi a condiţiilor de trai.
E deci crucial ca membrii IRU să-şi consolideze cooperarea cu autorităţile naţionale. Orice penalizare a transportului rutier e, în fapt, o măsură deincitare la delocalizarea întreprinderilor. Iar cine spune delocalizare spune decăderea activităţii economice pe teritoriul naţional, aşadar creşterea şomajului şi regresul economic.
În anul 2001, Consiliul European, reunit la Laeken, s-a angajat ca UE să devină un factor de stabilitate în lume. Sunt zece ani de atunci, iar lumea statelor europene e profund instabilă. Cum influenţează criza transportul rutier?
Situaţia de instabilitate e, în mare măsură, rezultatul datoriilor suverane uriaşe ale statelor, în special ale celor mai industrializate. În Transporturi, datoriile au dus la utilizarea şi mai masivă a fondurilor publice de către întreprinderile feroviare grav îndatorate, care sunt de foarte mult timp puternic deficitare, pentru a crea mega-întreprinderi, care fac concurenţă neloială pe piaţa transporturilor şi pun în pericol întreprinderile private din transportul rutier.
Care e cea mai mare problemă a UE în prezent?
Problema UE e că a devenit o mare piaţă, în care nu se mai produce, ci se consumă şi se cumpără pe credit. Ba, chiar mai rău de-atât: serviciile publice ale ţărilor, precum şi cetăţenii acestei vaste regiuni trăiesc azi pe credit.
Cum stau din punct de vedere financiar transporturile europene?
În anul 2005, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OCDE) demonstra că redevenţele pentru infrastructura feroviară nu acopereau totalitatea costurilor de infrastructură decât în trei dintre statele membre UE. Este limpede că transportul feroviar nu e doar privilegiat financiar, dar folosirea masivă a fondurilor publice se traduce mai ales printr-o mare îndatorare a statelor, care pune în pericol nu doar întreprinderile private sănătoase şi rentabile din transporturile rutiere, dar şi sistemul financiar în general.
Dacă importanţa rolului transportului rutier în creşterea şi dezvoltarea fructuoasă a economiei reale nu ne este încă recunoscută, din nefericire, de toţi factorii de decizie, acest rol major şi vital al transporturilor rutiere e perfect cunoscut de organizaţiile publice ale căilor ferate. 55% din cifra de afaceri a diviziei de transporturi de marfă a SNCF (Franţa) provine din activităţile sale de transport rutier…
… economie reală – economie speculativă…
Da. De la începutul industrializării, acum aproape 250 de ani, până în zilele noastre, şi aşa cum se întâmplă astăzi şi în ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), experienţa demonstrează că toate investiţiile în economia reală şi întreprinderile producătoare de bunuri şi servicii nesubvenţionate, precum cele din transportul rutier, au fost mereu, sistematic, la originea creşterii şi progreselor socio-economice providenţiale, care au reuşit să se extindă pe întreaga planetă.
Dacă facem o comparaţie între importanţa acordată în aceşti ultimi ani transportului rutier de către factorii de decizie din OCDE şi cea dată de ţările aşa-numite „emergente“, îndeosebi BRIC, observăm diferenţe evidente, atât în materie decreştere economică, dar şi în ce priveşte numărul înmatriculărilor de noi camioane, care acuză o scădere de 50% pentru OCDE şi o creştere de 50%, 15%, 40%, respectiv 80% pentru cele patru state BRIC. Altfel spus, strânsa corelaţie care există între un sector al transporturilor rutiere dinamic şi o creştere economică reuşită e de netăgăduit.
E cu adevărat timpul ca guvernele să aplice măsurile ce se impun, inclusiv controlul taxării şi impozitării echitabile, precum şi utilizarea efectivă a subvenţiilor masive acordate transporturilor publice, aşa încât fiecare activitate, fiecare mijloc de transport să aibă şanse egale pe piaţă. Asemenea decizii nu ar avea doar avantajul de a favoriza creşterea economiei reale, dar ar permite atingerea celor opt obiective ale Mileniului pentru Dezvoltare al ONU.
În lumea afacerilor şi diplomaţiei circulă ipoteza conform căreia Asia va deveni centrul mondial al comerţului. Pe de altă parte, premierul Putin face eforturi considerabile pentru a înfinţa Uniunea Euroasiatică. Prevedeţi o schimbare radicală pe harta comerţului şi a rutelor de transport?
IRU lucrează de 30 de ani mână-n mână cu ţările Asiei Centrale şi Orientale, în special pentru a reînsufleţi Drumul Mătăsii, care străbate regiuni în care trăieşte, produce şi face comerţ mai mult de două treimi din populaţia lumii, în situaţia în care China a devenit „uzina lumii“. Această strânsă cooperare a IRU cu guvernele naţionale şi organizaţiile regionale ale Eurasiei are deja rezultate în facilitarea comerţului şi transportului rutier internaţional pe acest continent, eliminând pe cât posibil barierele dintre schimburile comerciale internaţionale.
Această cooperare permite tuturor ţărilor asiatice să beneficieze de efectele pozitive ale mondializării, îndeosebi prin scoaterea din izolare, datorită transportului rutier, a ţărilor fără acces la mare. IRU lucrează direct cu ţările asiatice pentru simplificarea şi armonizarea formalităţilor care dirijează transportul rutier internaţional pe teritoriul Eurasiei şi mână în mână cu uniunea vamală, totodată. Cei 60 de ani de experienţă în facilitarea şi utilizarea celui mai bun instrument de producţie – transportul rutier – nu sunt doar recunoscuţi, ci şi puşi în practică.
Care ar fi deci provocările viitorului pentru membrii IRU din Europa şi din toată lumea?
Provocarea fundamentală, mai ales pentru ţările foarte industrializate, precum cele din OCDE, va fi să facă mult, mult mai mult, cu mult, mult mai puţin. În special referitor la căile ferate, ce beneficiază pretutindeni şi de prea mult timp de importante subvenţii nejustificate şi adesea necontrolate, cu eficacitate mai mult decât discutabilă, al căror impact financiar asupra creşterii datoriilor suverane nu mai trebuie demonstrat.
Sunt o mulţime de oportunităţi, de care putem profita lucrând mână în mână cu guvernele. Acestea din urmă trebuie să ştie că transportul rutier privat e singurul mijloc de transport ce constituie o sursă de venit foarte rentabilă pentru state. Transportul rutier e singurul mijloc de transport ce plăteşte numeroase taxe, redevenţe, prime şi accize, spre deosebire de celelalte mijloace, ce beneficiază de scutiri fiscale şi subvenţii importante ce au drept consecinţă creşterea şi mai mare a datoriilor suverane deja abisale.
Pentru toate aceste motive, e absolut necesar ca factorii decizionali să favorizeze şi să faciliteze în sfârşit rolul vital al transportului rutier ca motor al progresului, în vederea promovării acelui „made in…“, a creşterii, prosperităţii şi stabilităţii societăţii moderne de mâine, lucrând împreună pentru un viitor mai bun.