Centrul de Consulta..." />

Marș pentru siguranța rutieră la București

Centrul de Consultanţă pentru Victimele Rutiere a desfăşurat în ziua de 8 mai 2013 acţiunea „Marele marş mic”, care face parte din iniţiativa globală The Long Short Walk, marcată în cea de-a doua săptămână mondială de siguranţă rutieră 6 – 12 mai 2013. foto

Un număr de aproximativ 100 de copii, însoţiţi de educatori şi părinţi, s-au deplasat în marş de la Grădiniţa nr. 274 pe bulevardul Iuliu Maniu până în curtea Universităţii Politehnice Bucureşti.

Evenimentul şi-a propus să sensibilizeze toţi participanţii la traficul rutier şi să atragă atenţia asupra respectului ce trebuie să se manifeste inclusiv în trafic.

Centrul de Consultanţă pentru Victimele Rutiere urmăreşte, în conformitate cu obiectivul european însuşit şi de România, reducerea cu 50% a numărului victimelor accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene, constituindu-se totodată şi într-un semnal care să evidenţieze necesitatea unei Strategii naţionale de siguranţă rutieră.

Cea de-a doua săptămână mondială de siguranţă rutieră stabilită de Adunarea Generală a ONU şi dedicată celor mai vulnerabili participanţi la traficul rutier – pietonii, are rolul de a atrage atenţia asupra necesităţii urgente de a proteja pietonii din toate colţurile lumii, de a demara acţiunile ce trebuie întreprinse pentru aceasta şi de a contribui astfel la atingerea scopului Deceniului de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011 – 2020 de a salva 5 milioane de vieţi.

La nivel mondial, The Long Short Walk este organizat pe parcursul săptămânii mondiale de siguranţă rutieră de către 151 de organizaţii din domeniul siguranţei rutiere, cu participarea a 31.288 de persoane din întreaga lume, care vor parcurge în total 99.634 km.

Deceniul de acţiune pentru siguranţa rutieră 2011 – 2020, proclamat de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite oferă un cadru larg pentru a atrage atenţia asupra necesităţii de a avea un grad mai mare de siguranţă rutieră. Lansat în mai 2011 de către autorităţile din întreaga lume, Deceniul de acţiune are ca scop dezvoltarea capacităţilor de management al siguranţei rutiere în lume, îmbunătăţirea drumurilor şi a vehiculelor, modelarea comportamentului tuturor participanţilor la traficul rutier şi îmbunătăţirea măsurilor de îngrijire post traumă.

Anual pe drumurile din întreaga lume îşi pierd viaţa aproximativ 1,24 milioane de persoane, ceea ce face ca accidentele rutiere să constituie cea de-a opta cauză de deces la nivel mondial şi totodată principala cauză a decesului tinerilor cu vârsta între 15 – 29 de ani. Pietonii constituie aproximativ un sfert din numărul persoanelor decedate anual în accidente rutiere, constituind una dintre cele mai vulnerabile categorii de participanţi la trafic.

În România în anul 2012 s-au produs 26.648 accidente de circulaţie soldate cu victime, respectiv 2.018 morţi, 8.768 răniţi grav şi 24.723 răniţi uşor. Datele statistice prezentate în Raportul global privind siguranţa rutieră în anul 2012, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, arată că în Romania pietonii reprezintă 37% din numărul total de persoane decedate în accidente rutiere.

CCVR România este o organizaţie non-guvernamentală care acţionează în domeniul siguranţei rutiere din România, ce reprezintă interesele victimelor şi ale familiilor acestora, promovându-le şi apărându-le drepturile, oferind consultanţă şi asistenţă – juridică, tehnică, medicală, socială, psihologică, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 13 =