Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunţă la survolarea Ucrainei

Majoritatea companiilor europene şi americane au decis că nu vor survola Ucraina, după prăbuşirea unui avion de linie malaysian în estul acestei ţări. foto 

Agenţia federală americană a aviaţiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane să evite spaţiul aerian din estul Ucrainei, în urma prăbuşirii avionului malaysian în această zonă, relatează AFP, preluată de Mediafax.

FAA a lansat acest apel „din cauza evenimentelor recente şi unor potenţiale noi activităţi periculoase”. Apelul vizează zonele Simferopol (Crimeea) şi Dneepropetrovsk. 

Compania Air France a anunţat că a „luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei”. În Germania, Lufthansa, numărul unu printre companiile aeriene de transport în Europa, a decis că ocolească „spaţiul aerian ucrainean începând din acest moment”. O decizie similară a luat compania italiană Alitalia.

La rândul său, compania elveţiană Swiss a renunţat la survolarea estului Ucrainei. În Marea Britanie, British Airways a anunţat că zborurile sale nu vor tranzita „spaţiul aerian ucrainean, cu excepţia unui zbor zilnic pe ruta Londra – Kiev”. Un purtător de cuvânt al companiei britanice a explicat că această cursă spre Kiev va fi operată, deoarece capitala ucraineană „se afla la o distanţă de sute de kilometri de locul accidentului”.

Compania spaniolă Iberia, precum şi cea scandinavă SAS au anunţat că nu au zboruri care să tranziteze estul Ucrainei.

Autorităţile ucrainene au închis, joi seara, toate rutele aeriene care tranzitează estul ţării, a anunţat Eurocontrol.

„Toate zborurile pe aceste rute sunt în prezent respinse de Eurocontrol”, a anunţat într-un comunicat organizaţia care se ocupă de gestionarea spaţiului aerian european, precizând că „toate aceste rute vor rămâne închise până la emiterea unui alt ordin”.

Anterior, după producerea accidentului, Franţa a îndemnat toate companiile aeriene să evite spaţiul aerian ucrainean.

Un avion de linie malaysian care decolase din Amsterdam şi se îndrepta spre Kuala Lumpur s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei, într-o zonă controlată de separatiştii proruşi, provocând moartea a aproape 300 de persoane.

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − four =