Lideri din Parlamentul European cer suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la UE

,,Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile de aderare trebuie îngheţate imediat”, a declarat Manfred Weber, liderul grupului popular (Partidul Popular European – PPE), informează Realitatea. foto 

Un mesaj similar a fost transmit şi de Gianni Pitella, liderul grupului socialist (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni – S&D). ‘Vrem să îngheţăm negocierile de aderare’, a spus acesta.

După lovitura de stat eşuată din 15 iulie, peste 100.000 de persoane, printre care se numără mai ales militari, profesori, judecători, jurnalişti şi lideri ai minorităţii kurde, au fost suspendate din funcţiile deţinute, asupra lor planând suspiciunea unor legături cu reţeaua clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de preşedintele Erdogan că a orchestrat puciul. De atunci au fost operate şi 36.000 de arestări, iar mai multe instituţii media private au fost închise.

,,Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile şi democraţia sunt nenegociabile dacă vrea să facă parte din UE”, a mai spus marţi Pitella în timpul dezbaterii din planul PE, care va da joi un vot consultativ privind posibila îngheţare a negocierilor cu Turcia.

Erdogan: votul nu are valoare

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat miercuri că votul Parlamentului European referitor la oprirea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană ”nu are valoare” și a acuzat din nou Europa că susține organizațiile teroriste, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Noi am făcut cunoscut în mod clar, din nou și din nou, că avem grijă de valorile europene mai mult decât multe țări din UE, dar nu am putut vedea un sprijin concret din partea prietenilor occidentali… Nici una dintre promisiuni nu a fost ținută”, a declarat Erdogan într-o conferință la Istanbul a Organizației Cooperării Islamice.

”Mâine (joi) va avea loc o reuniune la Parlamentul European și ei se vor pronunța prin vot referitor la negocierile UE cu Turcia. Indiferent de rezultat, acest vot nu are valoare în opinia noastră”, a afirmat Erdogan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one × one =