Kievul şi UE vor lansa zona de liber-schimb UE-Ucraina, dacă Rusia va încălca acordurile

Ministrul ucrainean interimar al dezvoltării economice şi comerţului a declarat că autorităţile de la Kiev şi cele ale Uniunii Europene vor lansa zona de liber-schimb UE-Ucraina, dacă Rusia va încălca acordurile semnate, informează presa ucraineană. foto

În finalul reuniunii ministeriale desfăşurată pe data de 12 septembrie Rusia-UE-Ucraina de la Bruxelles, părţile au stabilit de comun acord să amâne până pe data de 31 decembrie 2015 aplicarea Acordului de liber schimb care face parte din Acordul de Asociere UE-Ucraina. Rusia a promis ca în această perioadă de tranziţie nu va introduce măsuri de protecţie pentru economia sa, incluzând taxele vamale la importul de mărfuri provenite din Ucraina.

„Kievul şi Bruxellesul vor lansa Zona de liber-schimb UE-Ucraina, dacă Rusia va încălca acordurile de la Bruxelles privind aplicarea Acordului de Asociere UE-Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean al dezvoltării economice şi comerţului Valeri Piatniţki, în cadrul unei dezbateri. „Este plauzibil, dar nu pot însă să afirm cu certitudine acest fapt, că în cazul în care Federaţia Rusă se va retrage din acordurile stabilite la Bruxelles, atunci în acest caz în mod evident restul părţilor care au semnat aceste înelegeri sunt absolvite de respectarea înţelegerilor la care s-a ajuns”, a spus Piatniţki.

Partea rusă anunţa anterior că va aplica măsuri de protecţie, dacă Kievul şi Bruxellesul vor demara o implementare făţişă sau ascunsă a părţii economice a Acordului de Asociere UE-Ucraina, încălcând acordurile de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 4 =