KAZATO: Transportatorii din Ucraina și Rusia ajung ilegal în Kazahstan

Uniunea Transportatorilor Rutieri Internaționali din Kazahstan (KAZATO) a anunțat că bugetul republicii a fost prejudiciat cu 7 milioane de dolari în anul 2012 în urma eliminării controlului mijloacelor de transport de mărfă la frontiera dintre Kazahstan și Federația Rusă. Secretarul General al KAZATO, Teodor Kaplan, a subliniat că în pofida mai multor sesizări depuse la Ministerul kazah al Transporturilor, operatorii străini fac curse fără autorizații. foto

KAZATO face trimitere la datele Safe TIR, care arată că în anul 2012 transportatorii din Ucraina au efectuat 9442 de călătorii în Kazahstan în timp ce dispuneau în total de 6800 de autorizații.

În aceeași perioadă, cărăușii ruși au avut 1793 de curse în baza autorizațiilor de terță țară, iar cei din Belarus 1131. „Este revoltator că în condițiile în care dispun de autorizații pentru anul 2013, transportatorii din aceste țări continuă să aducă mărfuri în țara noastră pe cale ilegală”, a menționat Kaplan.

Acordul interguvernamental dintre Belarus, Kazahstan și Rusia privind efectuarea controlului asupra transportului rutier la frontiera externă a Uniunii Vamale nu a fost ratificat de către Federația Rusă și nu se știe când acesta va intra în vigoare. Totodată, pe teritoriul Kazahstanului posturile de control de la frontiera ruso-kazahă au fost desființate. „Noi ne-am grăbit și am anulat controlul asupra transportului de mărfuri, iar acum insistăm să fie restabilit”, a mai declarat T. Kaplan.

Ministerul kazah a respins declarațiile conducerii KAZATO precum că bugetul țării ar fi fost prejudiciat cu 7 milioane de dolari în urma eliminării controlului la frontieră. Instituția a mai precizat că principala cauză a creșterii traficului de mărfuri este cota TVA-ului din Kazahstan, care este cea mai mică din statele membre ale Uniunii Vamale. (Cargo News)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =