Uniunea Transporta..." />

Kazahii supărați pe transportatorii străini

Uniunea Transportatorilor Rutieri Internaționali din Kazahstan „Kazato” îi acuză pe transportatorii din Ucraina, Turcia, Lituania şi Moldova că activează pe piața kazahă, încălcând normele de transport internațional. foto

„Kazato” a depus o cerere la Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor din republică în care solicită protecția pieței naționale a serviciilor de transport de concurența neloială din partea operatorilor străini. Uniunea menționează în scrisoare că, în prezent, la granița ruso-kazahă s-a adunat un număr mare de vehicule străine, care transportă mărfuri din ţări terţe în Kazahstan în lipsa autorizației.

Reprezentanții kazahi spun că asemenea încălcări aveau loc și anterior, din cauza lipsei unui control riguros la graniță. Recent, în urma unui control vamal, au fost reținute mărfurile a 46 de companii străini, transportate fără autorizațiile necesare. Astfel, au fost depistate 16 companii turcești, 14 ucrainene, 5 din Lituania, 4 din Germania, 3 din Bulgaria, alte 3 din Azerbaijan și 1 din Letonia.

Directorul adjunct al Comitetului pentru controlul transportului, Asset Asavbaev, a menționat că măsurile restrictive în cazul transportatorilor străini sunt luate pentru a-i sprijini pe operatorii autohtoni. De exemplu, până în prezent Ucraina a alocat 6850 de autorizații pentru companiile kazahe. Acordul semnat dintre Turcia şi Kazahstan prevede că transportatorii din ambele ţări nu pot efectua mai mult de 7000 de curse pe an.

Potrivit „Kazato”, în prima jumătate a anului 2012 la granița kazahă au fost depistate 1372 de încălcări comise de către operatorii de transport străini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + ten =