Irlanda, prima ţară din UE care va relua exporturile de carne de vită în SUA, după 15 ani

Irlanda este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va relua exporturile de carne de vită către Statele Unite, după ce SUA au interzis importurile din Europa în urmă cu peste 15 ani, din cauza unei crize provocate de boala vacii nebune în Europa. foto 

Ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a anunţat că autorităţile americane au efectuat controale la unităţile de producţie din Irlanda în ultimii doi ani, relatează Financial Times, preluat de Mediafax.

El a declarat că recâştigarea accesului pe pieţele americane reprezintă „un premiu important”, în condiţiile în care 10% din necesarul de carne de vită, estimat la 11 milioane de tone de către autorităţile irlandeze, reprezintă importuri.

Totodată, autorităţile estimează că exporturile anuale de carne de vită ale Irlandei către SUA s-ar putea ridica la 25 de milioane de euro, potrivit abc News.

Comisia Europeană a salutat ridicarea interdicţiilor importului de carne de vită din Irlanda, apreciind această acţiune drept o recunoaştere a „măsurilor importante şi eficiente luate de UE pentru eradicarea encefalopatiei spongiformă bovină”. Totodată, comisarii pentru sănătate, comerţ şi agricultură au afirmat că SUA trebuie să extindă accesul tuturor ţările UE pe piaţa americană.

În martie anul trecut, Statele Unite au ridicat în mod formal interdicţia de a importa carne de vită din ţările UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =