Iran își înregistrează navele în R. Moldova, pentru a scapa de embargoul UE

Republica Moldova a ajuns în mijlocul unui scandal internațional, după ce Iranul a transferat 12 nave petroliere sub pavilionul moldovenesc. Tranzacția a fost făcută în timp ce comunitatea internațională sancționează Iranul pentru aplicarea programului său nuclear. foto

Viceministrul moldovean al Transporturilor, Boris Gherasim, a confirmat că în perioada lunilor mai – iunie din anul 2012 în Moldova au fost înregistrate 12 nave maritime iraniene, dar ulterior contractele au fost anulate. Gherasim nu a precizat cine a cerut autorităților moldovenești să retragă autorizațiile, dar a spus că printre cele 12 nave nu se afla nici un petrolier. 

La 1 iulie embargoul asupra importului de petrol iranian, impus de Uniunea Europeană, a intrat în vigoare. Cu câteva săptămâni înainte însă, Compania Națională Petrolieră Iraniană începuse deja să-și transfere navele sub pavilioanele altor țări. Printre acestea se numără Tuvalu, Tanzania, Sierra Leone, Bolivia și Republica Moldova.

Potrivit Pro TV Chișinău, Occidentul afirmă că cele peste 75 de nave ar aparține Guvernului iranian și ar face parte din programul nuclear al Iranului. De cealaltă parte, compania petrolieră iraniană, care ar fi fost privatizată încă în 2000, spune că acțiunile sale sunt transparente și perfect legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + 13 =