Care considerați a fi proiectele prioritare pentru Ministerul Transporturilor în sectoarele transporturilor rutiere, feroviare, aeriene, navale, intermodale, în mandatul dumneavoastră și pentru următoarea perioadă de alocare bugetară a UE (2014 – 2020)?
Proiectele cu finanțare europeană sunt prioritare, atât cele în derulare, din actuala perioadă de finanțare (2007 – 2013), cât și proiectele ce vor implementa politica TEN-T Europeană (CORE TEN-T). O altă categorie de proiecte prioritare va fi alcătuită din cele care vor fi incluse în cadrul Studiului privind Master Plan-ul General de Transport, studiu care urmează să fie finalizat în februarie 2014. Din aceste motive, considerăm că finanțarea va fi concentrată pe proiectele de cale ferată situate pe rețeaua centrală TEN-T CORE, prioritare fiind: Sighișoara – Brașov, Predeal – Brașov, Vințu de Jos, Coșlariu, Craiova – Calafat, precum și pe proiectele de îmbunătățire a condițiilor de navigație, respectiv îmbunătățirea condițiilor pe Dunăre, Ecluze etapa II.
Suntem cu doar câteva luni înainte de începerea acestei perioade de alocare și ministerul nu are un Master Plan definitivat, care să indice prioritățile strategice ale României în domeniu. De aceea se naște întrebarea: vom asista la același eșec al atragerii de fonduri cu cel din perioada 2007 – 2013?
Atâta timp cât vom obține acordul pe lista de proiecte prioritare, în urma discuțiilor cu specialiștii Comisiei Europene și în armonie cu programele de dezvoltare trans-europeană, vom fi eligibili să accesăm fondurile conform cererilor de finanțare. Din acest punct de vedere, trebuie înțeles cât de important este pentru România să beneficieze de o relație privilegiată cu organismele europene. Doar așa marile proiecte de infrastructură, ce constituie o prioritate națională, prin contribuția la crearea de locuri de muncă, se vor putea realiza în acord cu strategia de dezvoltare europeană și prin finanțare europeană. Cât despre Master Plan, există un calendar și acorduri de asistență tehnică, atât cu Comisia Europeană, cât și cu Banca Mondială, pentru ca acesta să fie finalizat în februarie 2014.
Care considerați că este un nivel realist pentru atragerea fondurilor UE în actuala perioadă? La cât așteptați să se ridice acest nivel la finele perioadei actuale?
În acest moment, rata absorbției a ajuns la 15,88%. În această perioadă, facem toate demersurile pentru ca rata absorbției să crească, prin deblocarea proiectelor blocate. Rațiunile pentru care sunt blocate sunt foarte variate și de aceea e nevoie ca, unul câte unul, să fie supuse unei analize atente, care să conducă la soluții specifice pentru fiecare în parte. Din păcate, valoarea totală a proiectelor blocate ajunge la peste 22 de miliarde de lei.
Din punct de vedere legislativ, dată fiind și experiența dumneavoastră ca europarlamentar, care considerați că sunt prioritățile legislative ale ministerului, mai ales în transporturile rutiere?
Unul dintre cele mai importante obiective ale unui minister al Transporturilor îl constituie transportul oamenilor și al mărfurilor în condiții echitabile și în siguranță. La nivel european, există o preocupare intensă privind siguranța transportului. Căutați în memorie și veți descoperi câteva tragedii importante care s-au petrecut recent în Europa, unele implicând din nefericire și cetățeni români. Pentru a evita pe viitor astfel de incidente tragice, este foarte important să ne concentrăm atenţia legislativă către metodologia de acordare a atestatelor pentru şoferii profesionişti şi către procesul de verificare periodică a acestora. O altă zonă sensibilă, cu potențial de risc important, este legată de trecerile la nivel cu calea ferată, unde trebuie să admitem că România are deficiențe serioase. La noi, majoritatea acestor treceri sunt semnalizate doar cu indicatoare rutiere și înregistrează un număr de incidente de câteva ori mai mare decât trecerile semnalizate în plus cu indicatoare sonore și luminoase și, eventual, barieră. Vom avea discuții cu cei de la Ministerul de Interne pentru elaborarea unui act normativ comun, în vederea creșterii responsabilității legislative a conducătorilor auto, dar și a autorității care gestionează aceste treceri la nivel cu calea ferată.
România, vorbind despre atragerea și cheltuirea banilor europeni, a avut mult de suferit în ultima perioadă, din cauza organizării defectuoase a licitațiilor la nivelul ministerului și a desfășurării cu nereguli a contractelor rezultate din aceste licitații. A se vedea licitația pentru autostrada Nădlac – Arad, primul sector de la firma Romstrade. La CFR SA aveți de asemenea licitații contestate și contestabile (Vințu de jos – Simeria). Vom scăpa în mandatul dumneavoastră de astfel de controverse? Ce veți face pentru ca astfel de situații să nu mai apară?
Așa cum am anunțat la instalare, voi avea grijă ca în mandatul meu să ne ocupăm de creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, de buna administrare a proiectelor de investiții și de integritatea pe care trebuie să o dovedim în acest proces. Gradul de absorbţie al fondurilor europene va creşte prin deblocarea proiectelor blocate şi prin definitivarea listei de proiecte prioritare, în acord cu specialiştii Comisiei Europene. Analizăm urgent cauzele pentru care sunt blocate şi, acolo unde avem probleme, facem demersurile necesare, fie la nivel ministerial, fie la nivelul instituţiilor din subordine sau prin negocieri cu oficialii de la Comisia Europeană. În cazul în care există probleme sau nereguli de ordin juridic, vom sesiza imediat instituţiile abilitate. În Ministerul Transporturilor trebuie să domnească legea! Pentru aceasta, voi verifica toate procedurile pentru licitațiile ce urmează să fie începute de către instituțiile aflate în subordinea ministerului. Este foarte important ca aceste proceduri să fie făcute legal. Practic, nu pot spune că vom face ceva deosebit, doar vom aplica și respecta cu strictețe legea.
Cum va arăta sectorul Transporturilor la finele mandatului dumneavoastră? Ce vă propuneți din acest punct de vedere?
Mi-aş dori ca în acest mandat să reuşim să recâștigăm prestigiul Ministerului Transporturilor, considerat acum ceva timp a doua armată a ţării. Pentru aceasta, trebuie să învăţăm să vedem şi partea plină a paharului, nu să ne ocupăm numai de probleme, dar trebuie să avem grijă şi de oamenii buni care îşi fac treaba onest, zi de zi. Avem aproape 64.000 de angajaţi care transportă zilnic în siguranţă peste un milion şi jumătate de persoane şi 850.000 de tone de marfă. Aceasta este nu numai o responsabilitate importantă, dar şi o datorie împlinită. Împreună cu o atitudine europeană, îmi propun să aduc în minister mari proiecte de infrastructură, care sunt vitale pentru funcţionarea economiei noastre şi în special pentru crearea de locuri de muncă. Aceste proiecte nu pot fi gândite decât în acord cu viziunea de dezvoltare europeană a Transporturilor şi, implicit, cu finanţare europeană. De aceea, la finele mandatului meu mi-aş dori să aşez Transporturile din România pe un făgaş european.