Inspecţia tehnică periodică la RAR ar putea fi eliminată în cazul unor vehicule

Obligaţia de a efectua inspecţia tehnică periodică (ITP) la Registrul Auto Roman (RAR) ar putea fi eliminată în cazul unor categorii de maşini. Mai exact urmează să fie introdusă posibilitatea efectuării ITP şi la statiile ITP autorizate la vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile şi la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cu o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepţia troleibuzelor, nu numai la RAR. foto

Precizarea a fost făcută în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, lansat vineri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Transporturilor. Astfel ITP ar putea fi efectuată nu doar la RAR, ci şi la staţiile ITP autorizate. Documentul mai prevede ca periodicitatea de efectuare a ITP în cazul anumitor categorii de maşini ar putea fi schimbată. 

Cartea de identitate a autovehiculelor s-ar putea schimba. În ce constau modificările aduse de RAR

Ministerul Transporturilor intenţionează să modifice regulile privind ITP pentru unele maşini. Urmează să fie introdusă posibilitatea efectuării ITP şi la statiile ITP autorizate la vehiculele pentru transportul de mărfuri perisabile şi la autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cu o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepţia troleibuzelor, nu numai la RAR.

În prezent, OG nr. 81/200 prevede că inspecţia tehnică periodică se efectuează numai de personalul RAR pentru următoarele categorii de maşini:

 – vehicule agreate pentru transportul mărfurilor periculoase sau pentru transportul de mărfuri perisabile

 – vehicule destinate exclusiv transportului de butelii de gaze

 – remorcile-cisternă lente destinate transportului de mărfuri periculoase

 – autovehicule destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune şi care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepţia troleibuzelor

 – vehicule istorice

 -autovehicule destinate competiţiilor sportive

– vehicule cu caracteristici speciale

 – maşini şi utilaje autopropulsate pentru lucrări

 – vehicule radiate din evidenţa care au fost înmatriculate ori înregistrate anterior în România în vederea înmatriculării.

Dispoziţiile propuse de Ministerul Transporturilor exclud din lista de mai sus vehiculele agreate pentru transportul de mărfuri perisabile şi autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune şi care au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu excepţia troleibuzelor.

În concluzie, ITP pentru aceste categorii de maşini ar putea fi realizată şi la staţiile ITP autorizate, nu doar la RAR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × three =