Industria auto din Rusia, afectată de impozitele mari din Ucraina

Majorarea taxei pentru mașinile de import în Ucraina îi va afecta pe producătorii de autovehicule din Rusia, pentru care Ucraina este cea mai mare piață pentru export. foto

Publicația Vedomosti relatează că ministrul comerțului din Rusia, Andrei Slepniov, i-a adresat o scrisoare omologului său ucrainean, Petr Poroșenko, în care îl atenționează că propunerea legislativă a autorităților de la Kiev de a majora taxele contravine acordurilor semnate de Ucraina cu țările Uniunii Vamale RBK (Rusia, Brelarus, Kazahstan), precum și regulilor de protecție specială din cadrul OMC.

Ministrul rus a propus să fie organizate consultări oficiale, sugerându-i colegului ucrainean „să se abțină de la introducerea noilor măsuri”. Datele statistice din Ucraina arată că ponderea mașinilor importate este în continuă creștere. În anul 2008 cota de import a depășit producția locală de mașini cu 42%, iar în anul 2011 cu 95%.

„În cazul în care în Ucraina va fi majorată taxa pentru mașinile de import, partea rusă va avea de suferit cel mai mult. Ucraina este cea mai mare piață externă pentru producătorul AvtoVAZ”, a declarat Vladimir Iliicev, membru al Comisiei economice euroasiatice din cadrul Uniunii Vamale. Reprezentanții AvtoVAZ nu au comentat intențiile Ministerului Economiei de la Kiev, pentru că nu există o decizie finală în acest sens.

Experții sunt de părere că autoritățile ucrainene vor să încurajeze propria industrie auto, în condițiile în care volumul producției la fabricile auto din Rusia este în creștere. Ei presupun că, în cazul în care exportul mașinilor pe piața din Ucraina nu va mai fi convenabil pentru AvtoVAZ, gigantul rus va intensifica livrările de componente auto partenerului său ucrainean, Bogdan Motors, din regiunea Cerkasî, care asamblează automobile Lada… citeşte tot aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + 12 =