În România au scăzut vânzările de carburanţi, din cauza accizei suplimentare

România a consemnat în aprilie, comparativ cu martie, cea mai puternică scădere a volumului vânzărilor de retail din UE, de 3,2%, pe fondul scăderii de 16,2% a vânzărilor de carburanţi, în timp ce la nivelul celor 28 de state comunitare a fost înregistrat un avans de 0,6%. foto

Scăderi semnificative, dar mai reduse decât România, au fost raportate de Malta, cu 2,6%, precum şi de Germania şi Portugalia, ambele cu 0,9%, se arată într-un comunicat al Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în această perioadă de Letonia, cu 2,5%, Marea Britanie, cu 2,1%, Estonia, Franţa şi Slovenia, toate trei cu 1,4%. 

În zona euro, formată din 18 state membre UE, comerţul cu amănuntul a crescut în aprilie, faţă de martie, cu 0,4%. Raportat la aceeaşi lună a anului trecut, volumul vânzărilor de retail a crescut în aprilie cu 3,4% în UE şi cu 2,4% în zona euro. Cele mai puternice rate de creştere au fost consemnate în Letonia, cu 10,5%, Estonia, cu 9,3%, Marea Britanie, cu 8,4%, şi Lituania, cu 8%.

Tot din aprilie, România a urcat pe locul 9 în rândul celor 28 de state membre ale UE în privinţa preţurilor la motorină, ca urmare a intrării în vigoare a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Preţuri mai mari decât la noi sunt doar în Cipru, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie. (Adevarul)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five − three =