Impozitul pentru deţinătorii de vehicule va fi anulat în Transnistria

Impozitul pentru deţinătorii de vehicule (persoane fizice) va fi anulat în Transnistria din anul viitor, în schimb accizele la carburanţi şi lubrifianţi vor creşte cu aproape 50 la sută, conform unor amendamente legislative, adoptate de către așa-numitul organ legislativ al autoproclamatei RMN. foto

Potrivit „Infotag”, ministerul regional al dezvoltării economice speră să evite în acest mod diminuarea încasărilor la fondul rutier. 

Ministerul a motivat creşterea accizei, în special, la benzină de la $103,7 la $150 pentru o tonă prin faptul că în ţările vecine accizele la carburanţi şi lubrifianţi sunt mult mai mari decât cele transnistrene. Astfel, în R. Moldova acciza depăşeşte $260, în Ucraina – $250, Belarus – $142, „iar preţurile la benzinării sunt, practic, aceleaşi”.

Şeful serviciului transnistrean antimonopol, Vitali Ulitca, a estimat că mărirea accizelor nu va determina scumpirea combustibililor. „În Moldova şi Ucraina în afară de accizele mai mari la combustibil vânzătorii mai plătesc şi o TVA de 20 la sută”, a argumentat funcţionarul.

În opinia deputatului Andrei Sipcenco, modificarea legislaţiei corespunde principiului echităţii sociale, pentru că cei care circulă mai mult şi, respectiv, au un consum mai mare de combustibil, vor plăti mai mult.

„Pensionarii nu vor fi afectaţi, dimpotrivă, vor fi în câştig, pentru că anterior, plecând la casa de vacanţă de numai câteva ori pe an, aveau de plătit un impozit rutier la fel ca şi cei care călătoresc mult mai mult”, a menţionat el.

Ministerul dezvoltării economice consideră că dacă aşteptările de pe urma modificărilor se vor îndreptăţi, peste un an va fi posibilă şi anularea impozitului de transport pentru persoanele juridice, care dețin autovehicule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 − 1 =