Importatorii de kituri de testare, medicamente și echipamente de protecție pentru COVID-19 vor beneficia de amânarea plãții TVA în vamã

Guvernul a aprobat, ieri, amânarea plãții TVA în vamã pentru firmele platitoare de TVA care importã kituri de testare COVID-19, echipamente de protecție și dezinfectanți, echipamente medicale și medicamente pentru tratarea persoanelor care au contactat virusul.

Personalul vamal nu va solicita plata TVA în vamã pentru importurile acestor produse pe toatã durata stãrii de urgențã și 30 de zile dupã încetarea acesteia.

Taxa aferentã acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidențiazã de cãtre importatori în decontul de TVA, atât ca taxã colectatã, cât și ca taxã deductibilã.

Ministerul Finanțelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale și TVA pentru importurile destinate prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului COVID-19.

Scutirea de taxe vamale și TVA va fi acordată pentru importurile de echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, efectuate de către organizații de stat, de organizații caritabile sau filantropice, aprobate de autoritățile competente, sau de agenții/organizații pentru ajutor în caz de dezastre.

Bunurile importate vor fi distribuite/puse la dispoziție gratuit victimelor dezastrelor, ori pentru satisfacerea nevoilor legate de prevenirea, limitarea și combaterea răspândirii focarului COVID-19.

Comisia Europeană urmează să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − nine =