Cele mai zgomot..." />

HARTA DE ZGOMOT Oazele de linişte ale Iaşiului

Cele mai zgomotoase zone din municipiu sunt cele din jurul arterelor rutiere aglomerate. Aceasta este una dintre principalele concluzii din noua hartă de zgomot a municipiului, actualizată luna trecută. De asemenea, au apărut schimbări interesante în topul cartierelor zgomotoase.

Documentul a fost pus la dispoziţie de Institutul de Cercetări în Transporturi-Incertrans SA, aceeaşi societate care s-a ocupat şi de elaborarea hărţii de zgomot din 2008.

Societatea care a întocmit harta de zgomot a calculat valori ale nivelului de zgomot din mai multe surse, precum traficul rutier, transport public, cel feroviar şi aerian. Cele mai multe depăşiri au fost înregistrate în zonele traversate de artere foarte aglomerate, inclusiv DN 24 şi DN28.

Specialiştii susţin că doar Grădina Botanică a fost declarată oficial zonă liniştită, însă pentru celelalte nu există o încadrare oficială. Propunerea din studiu este să fie desemnate zone liniştite şi Parcul Copou, Parcul Expoziţiei, Pădurea Şorogari, Pădurea Ţicău, Pădurea Ciric, Pădurea Valea Ursului, Pădurea Cetăţuia şi Pădurea Breazu.

Institutul a estimat un număr de aproape 200.000 de persoane şi 8.500 de clădiri expuse la zgomotul produs de traficul rutier. În plus, zgomotul de-a lungul DN 28 afectează 29.814 persoane şi 900 de clădiri, iar cel de pe DN24, 11.500 persoane şi 816 clădiri.
Top zgomot

Cele mai zgomotoase zone, cu valori de peste 75 de decibeli se află în vecinătatea şoselei Ştefan cel Mare, strada Sărărie, Doctor Vicol, Păcurari, Canta-Moara de Foc-Străpungere Silvestru, Independenţei, I.C. Brătianu, Cucu, Eternitate, Tudor Vladimirescu, Vasile Lupu, Grădinari, Splai Bahlui, Sfântul Lazăr, strada Nicolina, Bradului, bulevardul Nicolae Iorga, Pantelimon Halipa, Cerna, bulevardul Poitiers, Bucium, bulevardul Socola, şoseaua Bucium şi Tabacului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =