Rovinieta se va scu..." />

Guvernul vrea să crească preţul rovinietei

Rovinieta se va scumpi cel mai târziu pe 16 octombrie, după cum preconizează Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiții Străine (DPIIS), într-un proiect de ordonanţă de urgenţă. foto

Departamentul pretinde că nu ar vrea, dar este obligat de o directivă europeană privind transportul de mărfuri pe maşini mari, iar dacă tot trebuie să se facă modificări, primele vizate sunt autoturismele, unde majorarea preţului vinietei depăşeşete 30% în unele cazuri. Pe de altă parte, transportul cu TIR-ul este avantajat, pentru că, în acest caz, operează noi preţuri, mult mai mici decât cele practicate în prezent. 

De fapt, dacă luăm în calcul explicaţiile din Nota de fundamentare a proiectului de modificare a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, se constată că noul act normativ are relevanţă mai mult birocratică. Mai exact, modificările prevăzute a se efectua vizează organizarea sistemului informatic astfel încât să poată fi uşor de folosit şi, mai ales, de controlat respectarea acestei obligaţii. Există şi un lucru bun pentru şoferi, care vor putea cumpăra vinieta de la mai mulţi dealeri.

În cele din urmă, în Nota de fundamentare se arată că modificările preconizate au la bază Directiva 2011/76 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri. Astfel, pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, tariful zilnic este de 11 euro şi maxim 2% din tariful anual, iar tariful lunar trebuie să fie maximum 10% din tariful anual. „În aceste condiţii este necesară actualizarea unora din tarife intermediare de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România, până cel târziu la data de 16 octombrie 2013”, se arată în Notă.

Grilă nouă

Se are în vedere ca şi grila de preţuri pentru roviniete să fie modificată, în concordanţă tot cu o directivă, dar din 1999. Mai nou, vinietele se vor vinde pentru o zi (n.r. – mai puţin pentru maşini mai mici), şapte zile, 10 zile, 30 de zile sau 12 luni.

Pentru autoturisme, preţul vinietei va creşte pe linie, chiar dacă sunt şi categorii de autovehicule unde se mai înregistrează unele scăderi. Astfel, vinieta pe şapte zile va costa 5 euro, comparativ cu numai 3 cât este în prezent. Rovinieta pentru 30 de zile se va vinde cu 10 euro, faţă de 7 euro cât este acum, iar pentru un an, preţul vinietei creşte de la 28 de euro la 32 de euro.

Cele mai însemnate modificări se înregistrează la preţul vinietei pentru maşini de marfă de 3,5-7,5 tone sau pentru cele de transport persoane de 9-23 de locuri. În acest caz, vinieta de o zi ajunge la standardul de 11 euro, faţă de 7 în prezent, pentru şapte zile va costa 25 de euro, cu 5 mai mult decât acum, pentru ca preţul să ajungă la 550 de euro pentru 12 luni, faţă de 320 de euro acum.

Cele mai avantajate sunt TIR-urile, unde preţul vinietei scade simţitor, de la 55 la 45 de euro pentru şapte zile, de la 143 la 90 de euro pentru 30 de zile, iar pentru un an, rovinieta va costa 900 de euro, faţă de 1.210 euro în prezent. (Puterea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × two =