Coronavirusul este prezent acum în fiecare țară din Uniunea Europeană

Potrivit digi24, persoanele care vor intra în țară venind din Italia vor fi puse în carantină sau autoizolare pe teritoriul României, a anunţat, luni, ministrul interimar de Interne, Marcel Vela. Se suspendă transportul rutier și cel feroviar de persoane până la sfârșitul lunii martie.

 Principalele măsuri adoptate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență:
  • Se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane prin servicii regulate, regulate speciale şi ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia şi din Italia spre România, începând cu data de 10.03.2020, ora 12:00, până în data de 31.03.2020, ora 12:00, ora României.
  • Operatorii de transport rutier care efectuează servicii regulate, regulate speciale şi servicii ocazionale care tranzitează Italia au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia către România faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la îmbarcarea în autobuz.
  • Se aprobă suspendarea sau, după caz, interzicerea introducerii de către operatorii feroviari de transport călători de noi trenuri directe din România spre Italia şi dinspre Italia spre România, începând cu data de 12 martie 2020, ora 12:00 până la data de 31 martie 2020, ora 12:00, ora României.
  • Operatorii feroviari au obligaţia de a afişa la bordul trenurilor şi de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoştinţa călătorilor faptul că cetăţenii români care se vor îmbarca venind din Italia către România vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe propria răspundere la urcarea în tren.
  • Operatorii feroviari au obligaţia de a înştiinţa cetăţenii străini că acestora nu li se va permite trecerea frontierei României dacă vin cu escală din Italia.
  • Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experienţă până la data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.
  • Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului – de exemplu, a barelor, ușilor, ș.a.

The New York Times scrie:

Coronavirusul este prezent acum în fiecare țară din Uniunea Europeană, au declarat azi oficialii din domeniul sănătății.

Franța, Germania și Spania au continuat să înregistreze cea mai mare creștere a noilor infectări, fiecare țară confirmând peste 1.200 de cazuri. Dar măsurile luate de statele membre ale blocului pentru a opri răspândirea virusului variază de la o țară la alta.

Republica Cehă a anunțat că toate școlile în afară de universități se vor închide, începând de mâine.
„S-ar putea să decidem mai târziu măsuri suplimentare de urgență”, a declarat azi premierul Andrej Babis. „Este necesar să luați măsuri active, excepționale la începutul unei epidemii”, a adăugat el.

Guvernul spaniol și-a intensificat eforturile pentru a preveni răspândirea bolii prin închiderea tuturor centrelor de învățământ din regiunea Madrid, de la  creșă la universități. Măsura înseamnă că peste 1,25 milioane de elevi și studenți vor sta acasă. Închiderile școlilor, care au afectat și Vitoria, capitala regiunii basce, un alt epicentru al coronavirusului, va obliga cel mai probabil părinții să lucreze de acasă pentru a-și îngriji copiii, a spus un purtător de cuvânt al guvernului național, María Jesús Montero, într-un interviu la radio azi.
„Familiile care au nevoie de sprijin sau ajutor specific vor primi”, a spus doamna Montero, fără a specifica cum.

În Polonia, școlile din Poznan, oraș din vestul țării, au fost  închise după descoperirea unui caz de infectare. Piscinele și alte locuri publice urmează să fie închise timp de două săptămâni, începând de miercuri.

De-a lungul continentului, țările au implementat noi reglementări și indicații de călătorie.

Azi, Austria, a interzis intrarea în țară a călătorilor din Italia care nu au certificat de sănătate, a declarat cancelarul Sebastian Kurz.

Serbia a interzis temporar intrarea călătorilor din locurile cele mai afectate, inclusiv din Italia, în timp ce oficialii croați au spus că la intrarea în țară, persoanele venite din zone puternic infectate vor fi puse în carantină obligatorie timp de 14 zile.

Autoritățile din Franța, unde 30 de persoane au murit și 1.412 au fost infectate până azi, au spus că țara încă nu se confruntă cu o epidemie și că se împotrivește să ia felul de măsuri de prevenire mărețe observate în Italia sau Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five + sixteen =