Premierul d..." />

Guvernul Ion Sturza cere astăzi votul de încredere

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, va cere astăzi votul de încredere al deputaților pentru echipa sa guvernamentală și programul de guvernare în cadrul unei ședințe speciale a parlamentului de la Chișinău. foto 

Ion Sturza și-a prezentat duminică echipa guvernamentală și programul de guvernare pentru anii 2016-2018. Viitorul Guvern își propune în primul rând negocierea unui acord de colaborare cu FMI fără de care Republica Moldova nu poate beneficia de sprijin extern, reformarea fiscalității, inclusiv prin reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri și crearea unui impozit de lux pentru persoanele fizice cu venituri mari, precum și diversificarea căilor și surselor de aprovizionare cu gaze naturale și electricitate. De asemenea, cabinetul Sturza își dorește o colaborare eficientă cu Direcția Națională Anticorupție din România și pe termen mediu obținerea statutului de țară-candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Cei 18 membri ai viitorului guvern au semnat și o declaraţie pe proprie răspundere privind întrunirea criteriilor de integritate. Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate, al cărui text a fost elaborat de reprezentanții societății civile, nu este o invenție ci o practică internațională care va spori responsabilitatea guvernării.

Deocamdată, cabinetul propus de Ion Sturza se poate baza pe ceva mai mult de 30 de voturi din partea grupurilor parlamentare ale PLDM și PL, care sunt insuficiente pentru a obține votul de învestitură. Parlamentarii Partidului Democrat și foștii deputați comuniști care au creat Platforma Social-Democrată au dat de înțeles că nu vor vota Guvernul, iar socialiștii au anunțat că nici nu se vor prezenta la ședință, ei optând pentru dizolvarea parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

Dacă Guvernul nu este votat până la 29 ianuarie, șeful statului este obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegere anticipate. Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost demis la 29 octombrie cu voturile deputaților socialiști, comuniști și democrați.

Sursa: Radio Chișinău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + five =