S-au împlinit 200 de ani ..." />

Geotransporturile şi politica Rusiei

S-au împlinit 200 de ani de la dezmembrarea Moldovei istorice, prin târgul de la Bucureşti dintre Imperiul Rus, Imperiul Otoman şi Austria. Moldova voievodală devenise spaţiu de confruntare geopolitică şi geomilitară, monedă de schimb între cele trei imperii. Ce s-a schimbat în anul 2012? Unele imperii. foto: ITAR-Tass via CrimeTV

Vladimir Vladimirovici Putin a revenit la Kremlin, hotărât să reziste încă 12 ani. După dezastrul de la NordOst, am publicat un articol, în care afirmam că Putin este un criminal: refuzase aprobarea antidotului chiar şi pentru ruşii lui, adormiţi o dată cu teroriştii ceceni, ca să nu afle medicii formula.

Nu mi-am schimbat opinia: pentru ruşi sau pentru Andrei Marga, Putin poate să pară un autocrat necesar, un erou, dar pentru Europa este un criminal, fiindcă nu-şi retrage trupele de ocupaţie din Georgia şi din Republica Moldova şi fiindcă şi-a fixat ca strategie prioritară refacerea imperiului sovietic, folosind aparenţele integraţioniste.

Cine nu crede, să citească programul politic al lui Vova, din Campania electorală. Principalele idei erau următoarele: 1. Marea Rusie este locuită de un popor rus unic, multietnic, având ca fundament spiritualitatea rusă; 2. Se vor depune toate eforturile pentru construirea Uniunii Vamale şi a Uniunii Economice Eurasiatice; 3. Înarmarea va fi domeniul prioritar pentru dezvoltarea economiei ruseşti.

Kremlinul va fabrica arme în Transnistria

Conştient că pierde teren în vechile gubernii imperiale, Kremlinul vrea să investească pentru ca românii din Basarabia să re-înveţe limba rusă. A adoptat o lege, care prevede că muncitorii care vor să lucreze în Rusia trebuie să ştie limba rusă şi să cunoască istoria Rusiei.

Şi mulţi români din Basarabia găsesc de lucru în Rusia. De regulă, fac munci umile, necalificate sau de slabă calificare, ca toţi românii noştri. Inclusiv în Occident.

Oricât ar părea de deplasat pentru unii, Rusia se izbeşte în Basarabia de… România. Nu de România politică – extrem de eterogenă şi de slugarnică încă faţă de Moscova, excepţie făcând doar Traian Băsescu, ci de românii obişnuiţi, care au făcut studii în România şi care nu mai acceptă minciuna.

Spiritualitatea românilor este mai puternică decât politica liderilor lor, făcută pe bâjbâite. În condiţii de pace, de start social-economic egal, ruşii, ucrainenii şi ungurii nu-i pot asimila pe români.

Şi atunci, trebuie folosită forţa contra românilor, cum se procedează în Transnistria: eliminarea din viaţa politică şi administrativă, interzicerea limbii române etc. Sub privirile democraţilor din Europa şi dinAmerica.

“Rusia va primi Moldova, Basarabia, Valahia şi Bulgaria; Franţa va primi Albania, parte din Bosnia, Moreea şi Candia; Austria,Croaţiaşi o parte dinBosnia.Serbiava fi independentă şi dată unui prinţ din casa deAustriasau unui alt prinţ străin căsătorit cu o mare ducesă a Rusiei”

(Notă dictată, la 9 martie 1808, de feldmareşalul rus Piotr Rumianţev-Zadunaiski, lui Armand Augustin Louis de Caulaincourt, ambasadorul Franţei la Petersburg. Chipul lui Rumianţev este pe bancnota de 200 de ruble de la Tiraspol din anul 2004).

În timpul vizitei de la Tiraspol, Dmitri Rogozin a făcut dovada unei aroganţe crase, previzibile totuşi. Pe data de 17 aprilie, vicepremierul rus a avut o întâlnire cu directorii de întreprinderi din Transnistria, care se aflau pe timpul Uniunii Sovietice în sistemul militaro-industrial. De precizat că Rogozin răspunde în guvernul condus de Medvedev de… complexul militaro-industrial.

Principatele Moldova, Valahia Mare şi Mică (Muntenia şi Oltenia) şi Basarabia se alipesc prin acest tratat de pace pe veci Imperiului rus cu oraşele, cetăţile şi satele, cu locuitorii acestora de ambele sexe şi cu averea lor. Fluviul Dunărea va fi de acum înainte graniţa între cele două imperii.”

(Poziţia Rusiei la tratativele de la Hanul lui Manuc, 16 mai 1812)

O sursă din cercurile prezidenţiale de la Moscova a spus pentru „Nezavisimaia Gazeta” că fostele uzine militare din Transnistria pot fi incluse în circuitul complexului  militaro-industrial din Rusia, ceea ce le-ar asigura locuri de muncă transnistrenilor şi, cum presupune deputatul Dmitri Soin, ex-candidat la preşedinţia din Tiraspol, va permite reînarmarea pacificatorilor ruşi.

Rogozin a anunţat că Rusia va reînarma trupele de menţinere a păcii din Transnistria. El a afirmat că re-echiparea contingentului rus se va realiza la fel ca în toată Rusia.

„Noi nu avem aici un detaşament de partizani, avem o unitate modernă de luptă. Pacificatorii noştri vor avea o imagine demnă”, a spus Rogozin. El a adăugat că în prezent se verifică la Ministerul Apărării şi în Guvernul FederaţieiRusesituaţia muniţiilor păstrate în depozitul din Transnistria.

Izolarea românilor din Basarabia

Anatoli Zverev, comandantul contingentului rus din Transnistria, a declarat că are în subordine un batalion motorizat din Federaţia Rusă, două batalioane de infanterie mecanizate, o companie moldovenească şi trei batalioane motorizate din Transnistria.

Forţele comune de menţinere a păcii cuprind astăzi 402 militari ruşi, 492 militari transnistreni, 355 moldoveni şi 10 observatori din Ucraina. Ei deservesc 15 posturi fixe şi patrule, care sunt amplasate în zone importante pentru menţinerea securităţii. A se vedea care este ponderea basarabenilor în acest contingent, comparativ cu ceilalţi.

Nu sunteţi jenaţi, voi, care deţineţi un sfert de glob, de disputa pentru un petec de pământ (fâşia dintre Siret şi Prut) care nu vă este necesar?… Eu vă ofer Prutul, nimic în plus; Prutul sau războiul… Ismailul singur vă răsplăteşte războiul şi aveţi încă patru fortăreţe şi o superbă provincie.”

(Marele vizir Ahmet-paşa către generalul-conte rus Langeron)

„La Chişinău, eu am spus deschis că, dacă vine vorba despre unirea cu România, atunci Chişinăul trebuie să-i înţeleagă pe transnistreni, care nu vor merge niciodată cu România”, a declarat Rogozin.

El a subliniat că Rusia trebuie să ia în considerare existenţa unui astfel de jucător în regiune, cum ar fi România, care a început să desfăşoare pe teritoriul său baze militare ale NATO, inclusiv elemente ale sistemului american de apărare anti-rachetă.

În acest sens, Dmitri Rogozin a subliniat faptul că sentimentele filo-române ale elitei politice moldoveneşti sunt contraproductive nu numai pentru reglementarea conflictului din Transnistria, dar şi pentru relaţiile de bună vecinătate cu Rusia. Care vecinătate? Noi ştiam că de la Nistru până la frontiera Rusiei cu Ucraina să tot fie 1.000 de kilometri.

“Etapa iniţială de pregătire operaţională a sistemului de apărare anti-rachetă al NATO va fi prezentată la reuniunea NATO din 21 mai de laChicago. Vom dezvolta scutul în următorii 8 – 10 ani. Etapele ulterioare se vor dezvolta în România, în 2015, şi în Polonia, în 2018”

(Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO, 11 mai 2012)

„Există o şansă, a spus Dmitri Soin. Programele aduse de Rogozin pot reprezenta un suflu pentru întreprinderile din Transnistria. În acelaşi timp, creşte nivelul prezenţei ruseşti în regiune, ceea ce permite redresarea echilibrului de forţe din Balcani. Aici este o zonă de interese strategice pentru Rusia, iar Transnistria este un punct de sprijin în acest areal geopolitic”.

Deputatul transnistrean crede că, în realizarea acestui obiectiv, Moscova trebuie să se pregătească să faţă faţă oponenţei de la Chişinău, Bruxelles şiWashington.

“Moldovenii trebuie să se decidă ce sunt – moldoveni sau români. Dacă se declară români, frontiera lor va fi alta”

(Dmitri Rogozin, 16 aprilie 2012)

„Obiectivul strategic al Moscovei în regiunea noastră este să atragă Republica Moldova în Uniunea Eurasiatică, şantajând-o prin intermediul Transnistriei”, a spus Arkadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău.

Expertul a presupus cum vor evolua lucrurile mai departe: „Evident că acolo vor ajunge investiţii, se vor crea locuri de muncă. Mai înainte, Transnistria reprezenta 40% din potenţialul industrial al RepubliciiMoldova. Lumea a aflat că acolo erau uzine militare încă din anii 1980, când ecologiştii au descoperit în apele Nistrului metale grele.

Se ştie că, în relaţiile sale cu Tiraspolul, Chişinăul se bazează pe atractivitatea malului drept al Nistrului. Rogozin va încerca să dovedească acum contrariul, folosindu-se de starea de spirit a electoratului comunist din RepublicaMoldova, precum şi de referendumul iniţiat de social-democraţi pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică.

Se va propune Republicii Moldova să se unească cu Transnistria, pe baze federative. Acesta este noul model de insinuare a influenţei ruseşti în regiunea noastră, aşa cum a fost conceput de Putin în planurile de integrare în CSI”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 12 =