În februarie, Mircea Geoană a fost numit Înalt Reprezentant al Primului-Ministru pentru promovarea proiectelor economice strategice şi de diplomaţie publică. Postul a fost înfiinţat în cadrul Cancelariei premierului. Am purtat o discuţie cu dl. Geoană despre obiectivele domniei-sale.
Domnule Mircea Geoană, la începutul anului 2014, ați fost numit înalt reprezentant al Guvernului, cu un portofoliu foarte interesant. Cum a fost posibil acest pas diplomatico-economic al prim-ministrului?
Numirea mea a decurs cât se poate de natural si normal. Am o expertiză importantă pe multe domenii, de la economie, la politică externă şi proiecte strategice.
Primul ministru a înțeles acest lucru si am convingerea că prezența mea va ajuta eforturile României de a acționa mai strategic, mai calculat, pentru a valorifica uriaşul potențial geopolitic pe care ni-l conferă aşezarea noastră geografică la intersecția drumurilor comericale dintre Est şi Vest, dintre Nord şi Sud.
Oamenii politici maturi, oamenii politici de stat au capacitatea de a pune interesul public deasupra lucrurilor care i-au despărțit la un moment dat.
Ați afirmat în repetate rânduri că un proiect strategic important pentru România ar fi noul Drum al Mătăsii, că trebuie să ne concentrăm investițiile în această direcție, să provocăm noi investiții. Teoretic, lucrurile așa stau, dar timp de 25 de ani nu s-a făcut nimic esențial în țara noastră pentru acest proiect strategic, indiferent cine a condus-o. Cum s-ar putea depăși acest impas?
Acest impas poate fi depăşit prin voință politică. Nici un mare proiect național nu poate fi pus în practică fără un consens cât mai larg al actorilor politici de la toate partidele.
Nu am fi reuşit să intrăm în NATO sau să aderăm la Uniunea Europeană fără un sprijin larg al acestui mare proiect național, venit din partea tuturor partidelor politice româneşti. Reuşita unui asemenea proiect depinde şi de coerența instituțională.
Dacă preşedintele blochează din considerente electorale orice proiect politic venit din partea Guvernului, România nu face nici măcar o autostradă din Est până în Vest în timp util, darămite un proiect strategic de anvergură, aşa cum este Noul Drum al Mătăsii.
După alegerile prezidențiale de la sfârşitul anului, am putea scăpa de acest război politic păcătos, care blochează orice proiect serios, care absoarbe complet energia spre zone destructive, fără folos pentru țară.
Un presedinte de centru-stânga, în deplină coordonare cu un guvern de centru-stânga, ar putea ridica, începând cu 2015, pilonii unui nou pod Est-Vest, de pe urma căruia economia României să crească, locurile de muncă să se înmulțească, România să devină un hub energetic regional, un exportator nu de produse agricole brute, ci un exportator de produse alimentare prelucrate, care să hrănească nu doar populația țării noastre, spre beneficiul celor 45% dintre români, care trăiesc şi muncesc în mediul rural.
Evoluțiile grave din spațiul ex-sovietic fac tot mai important noul Drum al Mătăsii, prin sudul Mării Negre. Rusia nu va accepta niciodată un proiect strategic în regiune, fără să fie ea însăși vioara întâi. Ce rol poate juca România în asemenea circumstanțe geopolitice?
Tocmai în asemenea circumstanțe, rolul României devine foarte important. Rusia comite o mare greşeală urmărind vise imperiale demult apuse. Sper şi cred că Rusia va reveni cu picioarele pe pământ şi va respecta suveranitatea statelor vecine.
La masa dialogului, vom putea rezolva mai multe decât de pe poziții de conflict. Rusia este conştientă de acest lucru şi mai ştie că, pe măsură ce trece timpul, factura economică a aventurilor imperiale va fi tot mai dificil de suportat.
Este în interesul României şi al Rusiei să dăm împreună o consistență mai mare relației bilaterale. Vorbim însă de o relație corectă între un stat membru important al UE – NATO şi o Rusie care îşi respectă vecinii.
Tentația de a domina sau de a controla jocul bilateral nu mai are ce căuta în aceste vremuri. Construind punți între Est si Vest, nu noi ziduri ale Belinului, vom trăi cu toţii o viață mai bună.
Asadar, România are o şansă extraordinară de a juca un rol major în reconectarea marilor rute comerciale, în dezvoltarea unor poluri de dezvoltare, de pe urma cărora să câstige toată lumea în mod echitabil.
Cât de important ar putea deveni Coridorul IV Paneuropean pentru transportul european și implicit pentru România, dacă pacea nu se va reinstaura în nordul Mării Negre?
Situaţia din regiune se va detensiona şi lucrurile se vor normaliza, fiindcă starea naturală este cea de pace, nu cea de conflict. Prelungirea tensiunilor nu este în interesul nici unuia dintre actorii implicaţi.
Din perspectiva României, Coridorul IV Paneuropean este un proiect strategic de importanţă vitală. România trebuie să profite de poziţia sa geopolitică şi să devină astfel hub-ul comercial al acestei zone a Europei.
Mai mult, poziţia cheie a României în transportul intercontinental şi interregional defineşte potenţialul său în termeni de servicii logistice, conturând o oportunitate importantă pentru creştere economică, crearea de noi locuri de muncă şi o balanţă comercială pozitivă.
Chiar şi aşa, zarurile nu sunt încă aruncate, alte state se repoziţionează rapid, iar aici intervine rolul unei guvernări cu viziune, care să implementeze în mod eficient măsuri proactive, pentru ca România să îşi poată valorifica avantajele.
Dacă PSD va deține și Președinția din toamnă, va controla și Guvernul, nimic nu v-ar mai împiedica să puneți în aplicare proiectele strategice pe care le elaborați în calitate de înalt reprezentant al Guvernului. Care ar fi primele trei priorități ale României la care s-ar gândi Mircea Geoană în calitate de președinte?
Avem nevoie de un pachet integrat de stimulare pentru crearea de locuri de muncă bine plătite. România trebuie să investească in inovație şi creativitate. Nu ne mai permitem să atragem investiții doar pentru forța de muncă ieftină.
Pentru că asta înseamnă salarii mici si sărăcie. Investitorii trebuie să vină în România pentru că avem oameni pregătiți, pentru că suntem într-un spațiu geopolitic încărcat de oportunități, pentru că suntem o țară stabilă, cu stat de drept consolidat, cu o admnistrație publică integră şi profesionistă, cu un sistem fiscal predictibil, o infrastructură impecabilă şi resurse valoroase.
Avem nevoie de dezvoltarea integrală a sectorului agricultură – industrie alimentară, pentru că doar aşa putem scoate din sărăcie şi subdezvoltare 45% din populația României care trăieste în mediul rural.
Şi doar aşa putem hrăni la prețuri accesibile întreaga populație a României, cu alimente sănătoase, româneşti. Nu în ultimul rând, avem nevoie de acțiuni consolidate pentru obținerea independenței energetice, care înseamnă avantaje economice, locuri de muncă, energie la prețuri accesibile pentru populație.
Activitatea lui Mircea Geoană este onorifică şi neremunerată. Politicianul va avea ca obiective principale, conform deciziei semnate de premier, „promovarea unor proiecte economice regionale ale României, ţinând seama de interesul mediului de afaceri din România de a accesa noi pieţe, inclusiv din perspectiva iniţiativei de creare a unui coridor economic, denumit generic Noul Drum al Mătăsii, organizarea în România a unor conferinţe anuale în domeniul economic, care să atragă personalităţi din domeniul politicii internaţionale şi mediului de afaceri, participarea la proiectele Guvernului privind promovarea ţării în străinătate, în vederea atragerii investiţiilor străine, cooperarea cu organizaţii ale mediului civic, economic şi academic pentru promovarea relaţiilor României cu ţări cu economii emergente, promovarea oportunităţii de afaceri în România, în cadrul unor evenimente din mediul economic sau în relaţie cu organizaţii internaţionale”.