Geneva, 2014: o invenție românească pentru camioane reduce vizibil costurile și poluarea

În anul în care la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva accentul cade pe inovațiile prietenoase cu mediul, tânărul inventator român, Corneliu Birtok-Băneasă, oferă industriei transporturilor un mesaj foarte optimist: “reducerea consumului de carburanți la autocamioane este posibilă și foarte necesară pentru consolidarea eficienței în afaceri”.
Dispozitivul dinamic de transfer al aerului (DDTA) – inovația cu care Corneliu Birtok-Băneasă participă la SIIG – este cea mai avantajoasă soluție pentru reducerea imediată a costurilor care provin din achiziția carburanților. “Este o invenție destinată exclusiv camioanelor. Am perfecționat-o și primele teste le-am realizat în laboratorul de mecanică al Facultății de Inginerie din Hunedoara. Apoi, prototipul l-am testat pe camioanele unei firme din Deva, rezultatele practice arătând o creștere a puterii motorului cu până la 4%, iar economia reală de combustibil a fost de 5-7%”, a declarat Corneliu Birtok-Băneasă.
ispozitiv pentru reducerea consumului de carburant la camioane cu mai mult de 5%.Mai tehnic spus, prin aplicarea invenţiei sale se obţin următoarele avantaje: fluxul de aer transferat către filtru are o curgere laminară concentrată, temperatura scăzută a aerului asigură o bună răcire internă a motorului cu ardere internă şi crează un uşor efect de supraalimentare, care creşte proporţional cu viteza deplasării autovehiculului. Arderile de carburant sunt complete, emisiile poluante scad iar amprenta asupra mediului devene una mai delicată. De la Geneva, în chiar ultima zi a concursului, Corneliu Birtok-Băneasă ne-a transmis că inveția sa a atras atenția multor vizitatori și chiar a unor inventatori, care au venit să se documenteze la standul României cu privire la avantajele obținute prin implementarea acestui dispozitiv.
Venind în sprijinul membrilor săi, Asociația Română de Transporturi Rutiere Internaționale (ARTRI) promovează inovația în transporturi și susține participarea lui Corneliu Birtok-Băneasă la Geneva și în proiectele sale destinante mobilității rutiere.
“Când am înțeles potențialul acestor soluții de reducere a costurilor carburanților, – costuri de achiziție care se pot ridica pâna la 30% pentru o firmă de transport -, am îmbrățișat imediat ideea unui parteneriat cu inventatorul roman Corneliu Birtok-Băneasă. Suntem în discuții avansate de aproape un an și ARTRI va pune la dispoziția tuturor transportatorilor români rezultatele acestor analize. Credem că reducerile de consum sunt cheia viitorului în transporturi, mai ales în perspectiva scumpirilor la pompă”, a declarat Daniel Mazilu, Subsecretarul general al ARTRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

one + thirteen =