Un nou ..." />

Gazele naturale devin element esenţial la nivel global

Un nou studiu GE, denumit „Era gazului„, indică revenirea gazelor şi transformarea lor într-un element esenţial al cererii şi ofertei de energie la nivel global.

Cu un secol în urmă, becul electric al lui Edison a marcat sfârşitul milioanelor de lămpi cu gaz care iluminau străzi, pieţe şi gări în întreaga lume, iar instalaţiile pe bază de gaz au fost practic scoase din uz.

„Gazele naturale sunt capabile să rivalizeze cu consumul de cărbune şi să preia o parte din ponderea petrolului pe scena globală”, declară Peter C. Evans şi Michael F. Farina, autorii studiului.

Aceştia arată că în viitor un volum tot mai mare de gaze naturale se va adăuga energiei eoliene şi altor surse de energie regenerabilă folosite la producţia de energie.

Evans şi Farina menţionează că atât companiile de utilităţi, companiile globale şi locuinţele, cât şi trenurile, camioanele şi alte mijloace de transport au adoptat deja gazele naturale. Analiştii estimează că până în anul 2025 consumul de gaze va creşte cu peste o treime faţă de nivelul actual.

Conform acestora, doar în acest deceniu comerţul internaţional cu gaze naturale lichefiate (GNL) va creşte cu 70%.

Autorii subliniază că „emisiile în mediul înconjurător sunt considerabil mai reduse faţă de cele ale altor combustibili fosili”. Flexibilitatea centralelor electrice pe baza de gaze naturale – care pot porni în mai puţin de 30 de minute şi îşi pot mări capacitatea de producţie cu 100 de megawaţi pe minut – poate permite şi companiilor de utilităţi să integreze în reţea energia eoliană şi solară, care variază în funcţie de condiţiile meteorologice.

Cele mai noi centrale electrice cu ciclu combinat flexibile ating un randament termic de peste 61%. Aproape două treimi din energia gazelor naturale se transformă în energie electrică. Se pare că Departamentul Energiei a comparat un astfel de randament cu alergarea distanţei de peste un kilometru şi jumătate în patru minute.

Evans şi Farina: „Viitorul gazelor nu va mai avea nimic de-a face cu trecutul”

În Orientul Mijlociu, ponderea gazelor naturale în producţia de energie a ajuns deja la 60%. Procentul este de 28% în SUA şi de 20% în Europa. Gazoductele terestre transportă 89% din gazele consumate în prezent.

Autorii precizează că extinderea reţelei de gaze, inovaţia şi noile posibilităţi de aprovizionare, cum ar fi gazele de şist, contribuie la formarea unei reţele de gaze mai dense şi mai rezistente, precum şi la îmbunătăţirea indicatorilor economici.

„Reţelele mai dense permit crearea unor sisteme energetice mai robuste, prin urmare mai rezistente la perturbări şi mai puţin predispuse la o volatilitate extremă a preţurilor”, spun aceştia.

Evans şi Farina arată că „reţelele de gaze, deseori subterane, spre deosebire de reţelele de drumuri şi energetice, pot asigura de cele mai multe ori servicii stabile în caz de calamităţi naturale. Astfel, gazele pot îmbunătăţi considerabil durabilitatea economică prin diversificare şi sisteme de rezervă”.

Autorii studiului precizează că inovaţii precum tehnologiile GNL plutitoare şi sistemele de mici dimensiuni pentru colectarea, conversia şi transportul gazelor vor avea şi ele un „impact impresionant” asupra extinderii reţelei de gaze.

„Noile tehnologii care permit integrarea şi transformarea sistemelor GNL si GNC (gaze naturale comprimate) de mici dimensiuni în conducte virtuale vor avea un rol important în evoluţia rapidă a noilor pieţe de gaze naturale, cum ar fi sectorul de transport”, scriu aceştia.

Tot ei cred că internetul industrial, care corelează datele de la senzorii echipamentelor cu oameni şi software, va aduce noi instrumente de monitorizare, control şi analitică a conductelor, generatoarelor şi altor tehnologii.

„O caracteristică definitorie a reţelelor constă în creşterea valorii acestora, odată cu extinderea dimensiunii lor, pe măsură ce tot mai multe entităţi intră în reţea”, scriu Evans si Farina. „Aceste caracteristici facilitează dezvoltarea reţelelor adiacente, dezvăluind noi oportunităţi, care creează valoare, prin stabilirea unor noi conexiuni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + thirteen =