Poliţiştii vo..." />

Gadgetul care le-ar putea aduce amenzi șoferilor

Poliţiştii vor primi nişte cipuri pentru măsurarea profilelor cauciucurilor, după ce au încheiat un parteneriat cu o societate comercială din Timişoara care se ocupă cu vânzarea cauciucurilor. foto

Potrivit România TV, Inspectoratul de Poliție al Județului Arad, prin Serviciul Rutier, a intrat într-un parteneriat cu o societate comercială din Timişoara care se ocupă cu vânzarea cauciucurilor. Cipurile sunt nişte dispozitive din material plastic, de mărimea unei monede de 50 de bani, care verifică adâncimea profilurilor de pe cauciucuri. 

„Este spre avantajul tuturor ca fiecare şofer să fie conştient de parametrii cauciucurilor cu care sunt echipate autoturismele lor”, a spus Nicolae Crainic, comisar în cadrul Poliţiei Rutiere.

După prezentarea acestor cipuri, rutieriştii au ieşit în stradă şi au împărţit şoferilor aceste dispozitive, aşa că, fiecare arădean care a primit cipurile va putea afla care este adâncimea şanţurilor de pe pneuri şi dacă acestea trebuie schimbate.

Atunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.

De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea „M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. De exemplu, dacă în condiţii normale automobilul dumneavostră consumă 7 litri la o sută de kilometri, în condiţiile descrise mai sus va consuma 8, chiar 8,5 litri la o sută de kilometri.

Organizaţia germană ADAC a publicat recent rezultatele oficiale ale tradiţionalului test comparativ între anvelopele de iarnă pentru dimensiunea 185/60 R15.

Top 5:
1. Continental ContiWinterContact TS850
2. Dunlop Winterresponse 2
3. Firestone Winterhawk 3
4. Michelin Alpin A4
5. Nokian WR D3

Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 5/2011, care impune obligativitatea echipării autoturismelor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului.

Conducerea autoturismului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, polei sau gheaţă fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă constituie contravenție. Şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare, dar şi să plătească o amendă cuprinsă între 720 şi 1600 de lei.

La reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, poliţistul rutier eliberează conducatorului auto o dovadă înlocuitoare fătă drept de circulaţie.

Autoturismele personale şi autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri pe scaune trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roțile.

Autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculele de transport persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.

ANVELOPE DE IARNĂ acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).

În cazul în care circulaţi în lunile de iarnă fără cauciucuri de iarnă şi carosabilul este uscat, Poliţia Rutieră NU are dreptul să vă amendeze. Totuşi, agenţii de poliţie vă pot interzice continuarea drumului dacă în faţă există porţiuni acoperite cu zăpadă, polei ori gheaţă şi vehiculul dumneavoastră nu este echipat corespunzător.

Şi încă un lucru important de ştiut. În general, firmele de asigurări nu despăgubesc daunele pe Casco dacă accidentul s-a produs în condiţii de iarnă, iar maşina asigurată nu era dotată cu anvelope de iarnă. Groupama Asigurări, Omniasig sau Astra Asigurări se numără printre companiile de asigurări care refuză plata în cazul în care se dovedeşte că incidentul rutier s-a produs din cauza faptului că vehiculul asigurat implicat nu era dotat cu anvelope de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 1 =