Franta trage un semnal de alarma in privinta pericolului automedicatiei in contextul pandemiei actuale

Franta a lansat o avertizare despre efectele secundare periculoase ale medicamentelor pentru malarie și HIV care au fost folosite împotriva coronavirusului nou, după ce decesele a trei persoane au fost posibil legate de automedicatie cu aceste substante.

Aproximativ 30 de pacienți cu simptome de COVID-19 au raportat reacții adverse grave insemnand tulburări cardiace după ce au luat o marcă de hidroxiclorochina numită Plaquenil, a declarat luni pentru AFP șeful agenției de medicamente ANSM din Franța, Dominique Martin.

Agenția de siguranță a medicamentului a avertizat: medicamentul, utilizat pentru tratarea malariei, lupusului sau artritei reumatoide, nu trebuie „în niciun caz utilizat ca automedicatie”.

Martin a avertizat, de asemenea, împotriva altor medicamente, cum ar fi o combinație de două antivirale, utilizate pentru tratarea HIV.

În prezent testate în mai multe țări în lupta împotriva virusului, aceste substanțe pot provoca reacții adverse majore. Autoritățile din domeniul sănătății avertizează că administrarea medicamentelor fără supraveghere medicală poate duce la atacuri de cord și chiar la deces, scrie Euronews.

Săptămâna trecută, un bărbat a murit în SUA după ce s-a automedicat cu versiunea non-farmaceutică a Plaquenil, care a fost apreciată de președintele Donald Trump ca schimbător de jocuri medicale. Soția decedatului, care a luat și cloroquina, a fost internată într-o stare critică.

Utilizarea acestor substante a stârnit dezbateri în Franța, deoarece un studiu efectuat în sudul orașului Marsilia a indicat rezultate promițătoare în tratarea COVID-19.

Cercetătorul francez Didier Raoult a publicat recent două studii, care arată că patru din cinci dintre cei tratați cu clorochina anti-malarie au avut rezultate „favorabile”. Cercetarea nu a fost încă revizuită și publicată într-un jurnal medical!

Însă alți oameni de știință și-au asumat cercetările și spun că rezultatele sunt pur observaționale.

Martin a spus că utilizarea acestor medicamente are nevoie de „atenție specială”, deoarece combinația de medicamente poate induce un atac de cord.

Începând de miercuri, Franța a devenit a patra țară care a depășit pragul de 4.000 de decese coronavirus după Italia, Spania și SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 + 1 =